KAO U FILMU

Obračun narkokartela i policije na ulicama Tijuane u Meksiku zabrinuo javnost: ‘Ovo je previše, čak i za Meksiko‘

Nasilje u gradu proteklih godina doslovno se udvostručilo jer su se dva konkurentna narkokartela počela obračunavati na ulicama

Ilustrativna fotografija

 Francisco Vega/AFP

U meksičkom gradu Tijuana, prizor kao iz akcijskog filma - članovi zloglasnog narkokartela presreću korumpirane policajce, koji su pokušali ukrasti njihovu pošiljku droge. Dva policijska dužnosnika ubijena su u uličnom okršaju, a trojicu njihovih kolega osvetnički je metak dočekao za samo nekoliko dana, zbog čega tužitelji vjeruju da je kartel, odgovoran za krvoproliće, inicirao opću odmazdu te da baš nitko nije siguran.

- Ovo je vrlo zabrinjavajuće. Čak se ni Tijuana nikad dosad nije susrela s nečim sličnim - upozorio je Alberto Capella, bivši šef lokalne policije za AP, želeći pritom naglasiti s kolikom količinom nasilja se njegov grad nosi posljednjih godina.

Danas, taj grad u državi Baja California, na granici s SAD-om, koji broji nešto više od dva milijuna stanovnika, bilježi oko 2000 godišnje. Usporedbe radi, teksaški Houston, koji je prema broju stanovnika usporediv s Tijuanom, broji tek 435 ubojstava godišnje.

Teško je pronaći konkretan i jednostavan uzrok tolikoj količini nasilja na ulicama grada koji obara negativne rekorde čak i za standarde Meksika, no korijeni trenutačnog vala uličnih nereda datiraju iz 2017., kad je došlo do uličnih obračuna dvaju dominantnih kartela, Jalisco Nueva Generaciona i Sinaloe.

- Smatram da je droga u ovom konkretnom slučaju pripadala kartelu Sinaloa, kojim upravlja boss Ismael ‘El Mayo‘ Zambada. Oni su trenutačno najmoćnija banda u gradu - objašnjava AP-u Capella.

Prema navodima tužitelja dotičnog slučaja, nekolicina tijuanskih policijskih dužnosnika sredinom studenoga osmislila je plan krađe droge iz obližnjeg skladišta. Pripadnicima kartela nije dugo trebalo da nanjuše kako im se netko vrti oko skupocjene zalihe droge, zbog čega je inicirana protuakcija.

O tome koliko je problem s kartelima u Tijuani ozbiljan, u prilog govori i činjenica da je gradsko vijeće u studenome usvojilo odluku o zabrani izvođenja pjesama koje veličaju narkobossove. Naime, to je postao zasebni žanr meksičke glazbe imena "narco corridos".

Zbog sigurnosnih razloga otkazan je i koncert poznatog pjevača Pesa Plume, kojemu je jedan od lokalnih kartela zaprijetio zato što je u svojim pjesmama veličao konkurenciju.

Gradonačelnica Tijuane Montserrat Caballero ovoga je lipnja svojim sugrađanima objavila da će se zbog sigurnosnih razloga preseliti u obližnju vojnu bazu, priznavši kako je primila niz prijetnji za vlastiti život. Riječ je o gradonačelnici koja se proslavila tako što je u jednoj televizijskoj emisiji kartel javno zamolila da prestane koristiti nevine civile kao topovsko meso u vlastitim uličnim obračunima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:39