VELIKI MISTERIJ

OBRAT U MALEZIJI 'Naš je dužnosnik pričao gluposti kada je rekao da smo uhitili teroriste zbog Boeinga'

Malezijska je policija u akciju hapšenja navodno krenula na zahtjev Britanaca i Amerikanaca
 AFP

KUALA LUMPUR - Malezijske su vlasti uhitile 11 osoba navodno povezanih s terorističkom mrežom al-Qaidom pod sumnjom da su upleteni u misteriozni nestanak Boeinga 777 s 239 putnika i članova posade kojemu se svaki trag gubi od 8. ožujka.

Sumnjivce je policija ulovila u Kuala Lumpuru i pokrajini Kedah, a svi redom su pripadnici novoformirane terorističke organizacije koja navodno ima namjeru izvoditi napade po državama s većinom muslimanskim stanovništvom.

Među uhićenima je jedna mlada udovica, a tu su još i studenti i poduzetnici. Dob im seže od 22 do 55 godina, a na ispitivanje su privedeni na zahtjev britanske špijunske agencije MI6 i američkog FBI-ja.

Dužnosnik antiterorističkog odjela malezijske policije koji je želio ostati anoniman izjavio je za Daily Mail da su istražitelji sve uvjereniji u tezu da iza nestanka aviona stoji teroristički čin. 'Mogućnost da su militanti preusmjerili avion je jako velika, a međunarodni istražitelji su od nas zatražili da im podnesemo detaljno izvješće o ovoj novoj terorističkoj skupini', rekao je dužnosnik.

U dosad obavljenim ispitivanjima, dio sumnjivaca je priznao da je njihova grupa planirala 'ograničene terorističke kampanje' na teritoriju Malezije, ali nitko od njih zasad nije priznao povezanost s nestankom Boeinga Malaysia Airlinesa.

NOVI ŠOKANTNI DETALJI U Boeingu je bilo više od dvije tone tereta o kojemu nitko ništa ne zna

Od ranije je već poznato da je nekadašnji pripadnik al-Qaide Saajid Badat, koji se trenutno skriva na tajnoj lokaciji u Velikoj Britaniji, na nedavnom ročištu u sklopu suđenja zetu Osame bin Ladena posvjedočio kako je u jednom centru za obuku u Afganistanu dobio naredbu da preda bombu skrivenu u cipeli nekim Malezijcima. To je i učinio, a na sudu je izjavio da vjeruje kako im je ta bomba trebala poslužiti da se lakše domognu kokpita.

Tu je tvrdnju Badat iznio i na jednom drugom suđenju, daleko prije nestanka aviona, zbog čega neki smatraju da je nikako ne treba zanemariti.

No, malezijske su vlasti u nedjelju zanijekale pisanje Daily Maila da su uhitile teroriste, prenosi malezijski dnevni list Star. Ta izvješća su "glupost", kazao je za malezijski list glavni inspektor policije Tan Sri Khalid Abu Bakar.

"To nema nikakve veze sa zrakoplovom".

Policija vjeruje da je 11 uhićenih navodnih pripadnika al-Qaide zapravo počelo stvarati mrežu kojom su se trebali slati borci u Siriju.

U međuvremenu se pojavila i informacija o misterioznom teretu koji je bio u jednom posebnom odjeljku kontejnera smještenog u utrobi nestalog aviona. Malezijci su još u ožujku ustvrdili da su u tom odjeljku bile litijske baterije ukupne mase 200 kilograma, no prema manifestu leta, u odjeljku se nalazio nespecificiran teret ukupne mase 2.453 kilograma.

Glasnogovornik Malaysia Airlinesa kategorički je odbio odgovoriti na novinarsko pitanje što se nalazilo u pošiljci uz baterije, za koje se zna da su lako zapaljive i potencijalno eksplozivne. Čak je odbio reći tko je proizveo baterije, inzistirajući da je riječ o povjerljivim informacijama.

Kada bi se od spomenutih 2.453 kilograma oduzelo 200 kg, koji navodno otpadaju na litijske baterije, ostaje nejasno što predstavlja ostalih 2.253 kg. Malezijci su ranije općenito naveli da su uz baterije bili punjači i 'radio oprema', ali kada se pogleda sam manifest, u njemu se s jedne strane uopće ne navodi točan sadržaj pojedinih pošiljki, nego samo broj predmeta i njihova ukupna masa, a s druge strane u manifestu nema nijedne pošiljke ukupne mase 200 kilograma.

Upravo je spomenuta 'radio oprema' izazvala razne teorije zavjere, s obzirom da nije navedeno o kakvoj se točno opremi radi. Pojavila se teza da ta oprema možda ima nekakve veze s jednom teksaškom kompanijom koja proizvodi visokosofisticirane komponente za vojnu i zrakoplovnu industriju, a čijih je 20 zaposlenika bilo u nestalom avionu. Jedna od teorija tako glasi da su ti putnici uz pomoć misteriozne opreme avion nekako uspjeli učiniti nevidljivim te ga prizemljiti na tko zna koju lokaciju. Dokaza za to nema.

Intenzitet potrage za olupinom nestalog aviona, koja je tjednima trajala u Indijskom oceanu, znatno je smanjena proteklog tjedna, nakon što je robotska podmornica Bluefin 21 okončala pretraživanje dio morskog dna, ali nije pronašla ništa. Najavljeno je da potraga postupno ulazi u novu fazu te da bi moglo proći i nekoliko godina do pronalaska komada nestalog aviona.

Iako su stručnjaci uglavnom otpisali tvrdnju jedne australske kompanije za geofizička istraživanja da postoje indicije kako se avion srušio u Bengalski zaljev, vlasti u Bangladešu su na sumnjivo područje poslale nekoliko svojih brodova u izvid, makar ni sami ne vjeruju da će pronaći nešto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:16