NEOBIČNA PRIČA

Obrat u skandalu koji trese BBC, oglasila se mlada osoba kojoj je poznati voditelj plaćao za eksplicitne slike: ‘Gluposti!‘

Kontakt voditelja s mladom osobom, koja sada ima 20 godina, započeo je kada je ona imala 17 godina

BBC

 Henry Nicholls/Afp

Britansku javnost potresa kontroverzni skandal poznatog, ali neimenovanog voditelja javne televizije BBC, koji je prema navodima plaćao tisuće funti za eksplicitne fotografije maloljetnoj osobi.

O slučaju je prvi put u petak izvijestio britanski tabloid The Sun pišući da je zvijezda BBC-ja u tri godine platila 35.000 funti mladoj osobi u zamjenu za seksualno eksplicitne fotografije. Kontakt voditelja s mladom osobom, koja sada ima 20 godina, započeo je kada je ona imala 17 godina.

Navode o skandalu The Sunu je otkrila majka osobe koja je u telefonu svog djeteta pronašla fotografiju voditelja dok "sjedi na sofi u svojoj kući u donjem rublju". Fotografija je uzeta s videopoziva dok je, čini se, voditelj čekao da "dijete nastupi za njega". Majka tvrdi i da je njezino dijete novac od voditelja većinom trošilo na svoju ovisnost o cracku. Prema riječima majke, ovisnost je "uništila" život njenog djeteta. Ona je podnijela žalbu BBC-ju u svibnju, izražavajući svoju zabrinutost, ali je smatrala da su njezine molbe ignorirane.

U ponedjeljak je situacija doživjela neočekivani preokret kada je odvjetnik koji zastupa 20-godišnju osobu ustvrdio da se nije dogodila nikakva nezakonita radnja. "Optužbe o kojima je izvijestio Sun su gluposti", rekao je. Obitelj i dalje stoji pri svojoj optužbi te je majka za The Sun izjavila: "Naša je namjera bila pružiti pomoć, ali čini se da je voditelj utjecao na odvjetnika. Duboko smo ožalošćeni".

Obitelj je rekla da su se žalili BBC-ju 19. svibnja, ali su se obratili The Sunu nakon što su bili frustrirani jer je voditelj mjesec dana kasnije još uvijek bio u eteru.

The Sun je u priopćenju ostao pri svojoj izvornoj priči, naglašavajući da BBC nije adekvatno obradio pritužbu zabrinutih roditelja vezanu uz ponašanje voditelja i dobrobit njihova djeteta. Šef BBC-ja Tim Davie je u nedjelju priznao da je "BBC saznao za pritužbu u svibnju" te je aktivno radio na istrazi. Također, priznali su da nisu kontaktirali voditelja u vezi s tvrdnjama sve do 7. srpnja, odnosno dana prije nego što je The Sun objavio svoju prvu priču.

Imena žrtava drže se u anonimnosti, ali javnost je razljutilo što se ime slavne osobe koja stoji iza skandala ne objavljuje u javnosti. Iako The Sun nije otkrio ime voditelja, rekao je da je imao "šesteroznamenkastu plaću" te da trenutno nije u programu.

U utorak su neki ministri u vladi pozvali i BBC i The Sun da bez oklijevanja objave identitet osobe. Dok je prisustvovao summitu NATO-a u Vilniusu, premijer Rishi Sunak opisao je optužbe kao "šokantne i zabrinjavajuće".

Brojni voditelji BBC-ja trenutno su dovedeni u nepovoljan položaj jer moraju braniti svoju reputaciju. Nicky Campbell, voditelj programa "BBC Radio 5 uživo", rekao je u utorak slušateljima da je kontaktirao policiju nakon što je pogrešno identificiran kao suspendirani voditelj. Šefa BBC-ja je žestoko u intervjuu za emisiju "World at One BBC Radio 4" izazvala voditeljica Sarah Montague, rekavši mu da "svi u zgradi znaju identitet voditelja" koji je u središtu optužbi.

"I postoji mnogo ljudi koji moraju ići u eter kako bi rekli da oni nisu krivi. To nije održiva situacija, zar ne?", rekla je Davieju.

BBC je u ponedjeljak Metropolitanskoj policiji proslijedio sve informacije o slučaju. Policija je u ponedjeljak potvrdila da "provjerava informacije" kako bi ustvrdili postoje li dokazi o kaznenom djelu.

U svojem obraćanju javnosti u utorak Davie je naglasio da sada policija mora "napraviti svoj dio posla". Također je dodao kako nije upoznat s time je li mladoj osobi plaćen odvjetnik kako bi mogla dati izjavu javnosti.

Ovo je posljednji u nizu seksualnih skandala koji medijsku tvrtku potresaju već više od 10 godina, otkako su optužbe o Jimmyju Savileu izašle na vidjelo u slučaju u kojem je otkriveno da je televizijska zvijezda seksualno zlostavljala na stotine osoba, većinom maloljetnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:58