MISTERIJ

OBRAT U SLUČAJU PADA UKRAJINSKOG AVIONA KOD TEHERANA Veleposlanstvo povuklo prvo priopćenje u kojem su otklonili mogućnost terorističkog napada

 
Pad zrakoplova u Iranu
 AFP

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu pojasnilo je priopćenje objavljeno ranije jutros, a u kojem su naveli da je kao razlog pada otklonjena mogućnost terorističkog napada ili udara rakete.

U novom priopćenju kažu da se razlozi zbog kojih se srušio Boeing 737 Ukraine International Airlinesa sa 176 putnika i članova posade još uvijek istražuju. Dodaju i kako ranije objavljene informacije o padu aviona nisu bile službene.

Podsjetimo, u ranijoj objavi na službenoj internetskoj stranici ukrajinsko veleposlanstvo je tvrdilo da se avion srušio zbog kvara na motoru te da nije riječ o terorizmu.

Dvije crne kutije pronađene su na mjestu pada zrakoplova, objavila je državna iranska televizija. Međutim, kako je izjavio čelnik iranske organizacije civilnog zrakoplovstva Ali Abedzadeh, crne kutije neće biti predane proizvođaču aviona Boeingu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Vadim Pristaiko rekao je da su u ukrajinskom zrakoplovu koji se srušio ubrzo nakon polijetanja iz Teherana poginula 82 Iranca i 63 Kanađana. U zrakoplovu je bilo i 11 Ukrajinaca, među kojima devet članova posade, zatim desetero putnika iz Švedske, četvero iz Afganistana, troje iz Njemačke i troje iz Velike Britanije, objavio je Pristaiko.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je da se utvrđuju sve okolnosti nesreće. "Moja iskrena sućut svim rođacima i prijateljima putnika i posade", dodao je Zelenskij.

FOTOGALERIJA: U Teheranu se srušio ukrajinski Boeing 737 sa 176 putnika

Srušeni ukrajinski zrakoplov letio je iz Teherana prema Kijevu.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu. Boeing 737 bio je nov i dva dana prije nesreće prošao je zadnju tehničku kontrolu, objavila je ukrajinska zrakoplovna kompanija UIA.

"Zrakoplov je proizveden 2016., kompanija ga je preuzela izravno od tvornice. Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020.", objavio je Ukraine International Airlines (UIA) na Facebooku, dodajući da je kompanija odlučila suspendirati letove do Teherana do daljnjega.

"To je bio jedan od naših najboljih zrakoplova s izvrsnom i jako sigurnom posadom", rekao je predsjednik te privatne kompanije, Ievguen Dihn, najveće u zemlji.

Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 02:25