NOVA NADA

Obuka ukrajinskih pilota na F-16-icama sve brže napreduje, a ove avione će im poslati čak četiri zemlje

Ministar obrane Ukrajinerekao je da Ukrajini važno da njezini piloti posjeduju sposobnosti koje im trebaju kako bi se borili protiv Rusije

Američki borbeni avioni F-16

 Ssgt. James Richardson/u.s. Air/Zuma Press/Profimedia/Ssgt. James Richardson/u.s. Air/zuma Press/profimedia

Ministarstvo obrane Ukrajine objavilo je u utorak na društvenoj mreži X da je prva grupa ukrajinskih pilota koji bi trebali naći u kokpitima borbenih zrakoplova F-16 koje je Zapad poslao Ukrajini kako bi se ova mogla obraniti od ruskih vojnika u Velikoj Britaniji prošla osnovnu obuku te da sada u Danskoj odrađuju prve letove, piše Newsweek.

- Zahvalni smo Ministarstvu obrane Velike Britanije koje je ukrajinske pilote naučila osnove. Ukrajina cijeni pomoć koju nam je partner pružio kako bismo se pripremili za upotrebu F-16-ica u Ukrajini - ustvrdilo je Ministarstvo obrane Ukrajine.

Ministar obrane Ukrajine Rustem Umerov rekao je da Ukrajini važno da njezini piloti posjeduju sposobnosti koje im trebaju kako bi se borili protiv Rusije.

- S našim ćemo saveznicima agresora natjerati da odgovara za svoje zločine - dodao je Umerov.

Ministarstvo obrane Velike Britanije potvrdilo je vijest koju je donijelo Ministarstvo obrane Ukrajine te dodalo da će zrakoplovi F-16 biti "jezgra budućeg ukrajinskog ratnog zrakoplovstva".

Osim u Danskoj, ukrajinski piloti letjeti u F-16-icama uče i u Rumunjskoj, gdje je nekoliko tih aviona dostavljeno ranije u prosincu. Newsweek navodi da je nekoliko ukrajinskih pilota u američkoj saveznoj države Arizoni prošlo sličnu edukaciju.

Ukrajina se do sada u ratu protiv Rusije koristila sovjetskim MiG-ovima i Suhojima. Borbeni zrakoplovi F-16 značajno će povećati njezine kapacitete za ratovanje.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dugo je tražio da se Ukrajini daju F-16-ice, a američki je predsjednik Joe Biden nakon dosta opiranja u svibnju dopustio članicama Sjevernoatlantskog saveza da Ukrajini daju te avione.

Nizozemska, Danska, Norveška i Belgija pristale su Ukrajini poslati nešto F-16-ica. Nizozemska bi joj uskoro trebala poslati 18 aviona. Trebala bi joj na koncu poslati 42 zrakoplova. Iako nije rečeno kada će F-16-ice stići u Ukrajinu, nizozemski premijer Mark Rutte rekao je Zelenskom da će to biti uskoro.

Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je u rujnu da F-16 Ukrajini "neće pomoći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:22