NESTALE NADE

Obustavljena potraga za preživjelima u potresu u Turskoj: Poginulo je najmanje 114 ljudi

Spasioci su uz pomoć 8000 radnika uklonili gotovo sve ruševine, rekao je ministar okoliša i urbanizacije Murat Kurum
 Ozan Kose/AFP

Turske spasilačke ekipe obustavile su potragu za preživjelima jer su nade nestale pet dana nakon što je smrtonosni potres pogodio zapadnu obalu zemlje, pri čemu je poginulo najmanje 114 ljudi.

Spasioci su uz pomoć 8000 radnika uklonili gotovo sve ruševine, rekao je ministar okoliša i urbanizacije Murat Kurum novinarima u Izmiru, gdje je spašeno 107 ljudi.

Među ranjenima, četvero je u kritičnom stanju, rekao je Kurum, koji je naglasio patnju svih uključenih. "Ako Bog da, zacijelit ćemo rane naše braće i sestara u Izmiru", kazao je.

Ministar je rekao da će obnova domova za pogođene početi uskoro te da bi se prema planovima novi stanovi trebali dovršiti u roku od godinu dana.

Rekao je da se radi na pružanju privremenog skloništa u nekih 1000 kontejnera.

Trenutno je najmanje 6.600 ljudi smješteno u šatorima u trećem najvećem turskom gradu u kojem je čak 180 zgrada ili oštećeno ili u potpunosti srušeno, rekao je Kurum.

Potres sa središtem u Egejskom moru pogodio je u petak i Tursku i Grčku.

Spašavanje trogodišnje djevojčice u utorak, 91 sat nakon što se dogodila katastrofa, donijelo je radost očajnim spasiocima koji su otkopavali ruševine nekoliko višekatnica.

Malena Ayda Gezgin u bolnici je i dobro se osjeća, rekao je Kurum.

Njezina majka kasnije je pronađena mrtva u ruševinama.

Ožalošćena nacija utjehu je pronašla u drugim spašavanjima, a u ponedjeljak je iz ruševina izvučena još jedna trogodišnja djevojčica.

U Turskoj se nalazi nekoliko glavnih seizmičkih rasjeda i u prošlosti je pretrpio razorne potrese.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 21:08