GOSTIJU NI ZA LIJEK

Očaj u hrvatskom susjedstvu: ‘Ove godine još nisam izdao sobu. Buka, prostitucija i droga tjeraju turiste‘

Polovina je srpnja, a plaže na crnogorskom primorju, uglavnom prazne ili, u boljem slučaju, poluprazne

Budva

 John Miller/Robertharding/Profimedia/John Miller/Robertharding/Profimedia

Polovina je srpnja, a plaže na crnogorskom primorju, uglavnom prazne ili, u boljem slučaju, poluprazne. Iako se najavljivala izuzetno uspješna sezona, a stižu i optimistični statistički podaci o popunjenosti kapaciteta, na terenu je slika više nego razočaravajuća.

Turistički radnici duž cijelog primorja uglavnom su nezadovoljni, a mnogi računaju hoće li moći platiti preskupe najamnine, robu, radnike, poreze.

"Danas je 15. srpnja i turisti još nisu došli, a kad će, ne znamo. Ili, ako hoćete "Čekajući Godota". Očigledno je državna politika, u kombinaciji s globalnom krizom, dala rezultate koje ćemo svi osjetiti. Ne znam od čega ćemo živjeti od rujna", piše Volim Podgoricu.me.

Ovim riječima turističku sezonu u Herceg Novom komentira jedan od malih privrednika koji ima radnju na obali. I slaže računicu:

"Preskupe najamnine koje plaćamo za godinu iako radimo samo ljeti, oko tri mjeseca, plaće, porezi i doprinosi, robu koju uzimamo na dug kad počne sezona. To su ogromne obaveze za nas sezonce, i radimo makar dvije trećine sezone da sve poplaćamo. Ako uspijemo raditi 15 dana za svoj profit, to je odlično. Ako je sezona dobra i duža, nešto ostane", kaže poduzetnik.

Dodaje da je sezona u tom gradu znatno lošija nego prošle godine.

"Ne trebaju nama nikakve statistike. Samo bacite pogled na plaže i na šetalište. Ako uspijemo vratiti dugove, bit će dobro, a što ćemo od rujna, to ne znam", kaže.

Slične priče dolaze i iz drugih gradova. Svi su se uzdali u 15. srpnja, kada obično počinje "špica", ali jučer su pomakli datum "početka špice" na 20. srpnja.

"Osjeća se da je malo življe, ali to nije "špica". Sada je pitanje hoćemo li uopće imati pravu špicu sezone ove godine", ocjenjuju listom mještani koji uglavnom imaju male, sezonske biznise.

"Kod nas na plaži cijena jedne ležaljke je 5 eura, dvije sa suncobranom 12 eura, tako da nije cijena razlog što su ležaljke prazne. Jednostavno nema ljudi. Čekamo i dalje i nadamo se", kaže jedan od zakupaca plaža u Herceg Novom.

Polovinom srpnja plaže na Barskoj rivijeri su poluprazne, a još nisu popunjeni ni smještajni kapaciteti na prvoj liniji do mora. Da je sezona lošija za 20-30 posto u odnosu na prošlogodišnju, potvrđuju za Primorski portal zakupci plaža i dugogodišnji turistički radnici.

"Ovogodišnja sezona je lošija nego lani. Manje je turista za 20-30 posto. Turisti su uglavnom iz Srbije, Sjeverne Makedonije i Poljske. Očekivali smo bolju turističku sezonu", kaže zakupac plaže u Čanju "VELA Beach & Bar" Milan Babović.

image

Budva

-/Huber Images/Profimedia/-/Huber Images/Profimedia

Prema njegovim riječima, dvije ležaljke i suncobran koštaju 10-15 eura, što je 10-20 posto skuplje nego prošle godine.

Zakupac plaže "Centar" u Sutomoru Pavle Ćeklić navodi da je manje turista u odnosu na 2021. Dvije ležaljke i suncobran na uređenom dijelu plaže u Sutomoru koštaju 10 eura, ali nisu sve izdane.

Gradska plaža u Baru u petak je sablasno prazna iako su brojna državna poduzeća spojila praznik, Dan državnosti s predstojećim vikendom. Nije optimistična ni slika sa šušanjske plaže.

Dugogodišnji turistički radnik Dino Radović ističe da je sezona na Velikom Pijesku ispod očekivanja, lošija nego prošlogodišnja.

"Polovina je srpnja, a još nisu popunjeni smještajni kapaciteti na prvoj liniji. Ne samo luksuzniji smještajni kapaciteti da nisu popunjeni, prazni su i kreveti koji se izdaju za 10 eura na noć", kaže Radović.

Dok se iščekuju turisti i prolongira iz dana u dan "turistički bum" sve je izvjesnije da eventualni mjesec dana takozvane špice teško može financijski podmiriti brojne obaveze turističke privrede na godišnjem nivou.

Za utjehu može biti punija plaža u uvali Utjeha, ali polovinom srpnja nisu popunjene ležaljke ni na ovoj plaži, izvještava Primorski portal, prenosi Volim Podgoricu.me.

Podbačajem crnogorske turističke sezone bavio se i beogradski B92.

"Još nisam izdao smještaj ove godine, požalio se mještanin Pinješa", mjesta na samom jugu Crne Gore.

Razočarenje sezonom ne krije ni vlasnik elitnog hotela Palata Venecija u Starom gradu Gani Resulbegović.

"Neki hoteli u Ulcinjskom polju i na Velikoj plaži imaju značajno jače cijene od nas, ali su puni, a mi skoro prazni. Možda se pitate zašto? Evo reći ću vam - razlog je buka s Pristana, decibeli znatno iznad dopuštenih, neshvatljivi vatrometi, prostitucija, droga, a nema vlasti pa ni kontrole”, kaže Resulbegović, koji je i zakupac dijela Male plaže.

image

Ulcinj

Michael Runkel/Robertharding/Profimedia/Michael Runkel/Robertharding/Profimedia

Tvrdi da sezona do sada nije ni na približnom nivou kao prethodne godine, ni na plažama ni u hotelu.

"Ovo nema veze s turizmom, gosti nam bježe s Male plaže. Problem je i što će jedino i samo Gani Resulbegović dići glas i javno reći da nam buka ruši i imidž i turizam. Jer ovo nam se ne može na dobro vratiti", ogorčeno kaže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:33