NEZADOVOLJSTVO RASTE

Očajni ruski vojnici snimili poruku za Putina: ‘Nemamo strategiju ni oružje, puške su nam iz 40-ih!‘

‘Među nama nema izgrednika, svi imamo od 30 do 40 godina, imamo obitelji i djecu i visoko obrazovanje‘, rekao je neimenovani muškarac

Ruski vojnici

Mobilizirani ruski vojnici koji su poslani da se bore u Ukrajini u videu su se požalili na staru opremu i nedostatak učinkovitog zapovjedništva te kažu kako su poslani u rat kao topovsko meso, piše Newsweek.

Od početka rata stižu izvješća o niskom moralu među ruskim snagama te manjku treninga i opreme, posebno kod onih koji su mobilizirani tijekom novačenja krajem rujna.

No posljednji video koji se pojavio na društvenim mrežama, a koji je od ponedjeljka pregledan već 100.000 puta, daje pravi uvid u dubinu njihovog nezadovoljstva.

Video je objavljen na Telegramovom računu War Translated, a u njemu grupa ruskih vojnika na neutvrđenoj lokaciji stoji iza muškarca koji kaže: ‘Ovo je apel glavnom zapovjedniku Vladimiru Putinu.‘ Kaže, potom, da su unovačeni u ruskim oblastima oko Kalinjingrada, Murmanska i Arkhangelska te da služe u sklopu 5. motorizirane brigade.

Na podužem popisu njihovih prigovora je i to što nisu upoznati ni s kakvom strategijom ili taktikom. Također, poslani su u bitku bez suradnje sa zapovjednicima, bez dovoljne vatrene podrške i bez načina da vrše noćni nadzor.

‘Nedostaje nam oklopnih vozila i artiljerijske podrške uoči napada. Naši minobacači i puške su iz 40-ih godina prošlog stoljeća.‘

Rekao je kako nije bilo zračne podrške, niti napisanih zapovijedi o borbi, a grupa je bila pripremljena za obranu, a ne za napad. Tijekom prvog napada, ubijeno je šest vojnika u samo jednom rovu.

‘Od vas tražimo da obratite veću pozornost na pripremu napada‘, rekao je i dodao da se protiv njih ‘već pripremaju kaznene mjere za izgrednike‘, uključujući i zatvaranje u podrume.

‘Među nama nema izgrednika, svi imamo od 30 do 40 godina, imamo obitelji i djecu i visoko obrazovanje.‘

Drugi čovjek iz grupe požalio se na stara borbena vozila. ‘Ljudi ginu nizašto. U 21. stoljeću šalju ih u frontalne napade, na prazno polje‘, rekao je neimenovani vojnik.

‘Ne možemo se tako boriti i ovako nećemo doći do pobjede uz minimalne gubitke.‘ Dok se na drugim frontama rusko ljudstvo čuva, a naprijed idu vozila i topništvo, ‘ovdje se događa upravo suprotno.‘

‘Mi nismo topovsko meso, mi smo spremni dostojanstveno se boriti‘, dodao je.

Newsweek je kontaktirao rusko ministarstvo obrane u vezi s ovim tvrdnjama, koje stižu u trenutku kada zapadni analitičari primjećuju da se ruske snage, zbog ogromnih gubitaka vozila, oslanjaju na stariju opremu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. rujan 2023 03:04