ŠEFICA OPORBE

‘Očajni smo‘: Tihanovskaja pozvala Macrona da posreduje u rješavanju krize u Bjelorusiji

‘On bi mogao utjecati na Putina s kojim je u dobrim odnosima. Moramo izbjeći daljnje krvoproliće‘, rekla je
Svetlana Tihanovskaja
 Ludovic MARIN/AFP

Šefica bjeloruske oporbe Svetlana Tihanovskaja pozvala je francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji bi u ponedjeljak poslijepodne trebao doći u posjet Litvi, da bude "posrednik kojeg očajnički trebamo" u rješenju krize u Bjelorusiji.

"Očajnički trebamo posredovanje kako bismo izbjegli daljnje krvoproliće. Macron bi mogao biti taj posrednik s čelnicima drugih zemalja. On bi mogao utjecati na Putina s kojim je u dobrim odnosima", rekla je Tihanovskaja koja se nada sresti s francuskim predsjednikom u utorak tijekom njegova posjeta Vilniusu.

"Traži smo taj susret za koji još nemamo potvrdu. Ali nadam se da ćemo ga sresti, možda u utorak" precizirala je, dodajući da bi "taj prvi sastanak s jednim međunarodnim čelnikom bilo važno priznanje za oporbu". "Macron i Francuska su poznati posrednici u brojnim slučajevima. Svakako bismo sami željeli riješiti taj problem, ali vidimo da se strahote nastavljaju, da bjeloruski narod pati i da vlasti ne pokreću dijalog", objasnila je Tihanovska koja boravi u egzilu u Litvi. 

"Macron je jedan od najmoćnijih čelnika u Europi i svijetu i u najmanju ruku bi mogao biti posrednik", ponovila je. 

U nedjelju uoči puta u Vilnius, francuski predsjednik je jasno tražio odlazak bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka, čiju pobjedu na izborima ne priznaju ni EU ni Sjedinjene Države. 

"Lukašenko mora otići", rekao je i pozdravio hrabrost tisuća bjeloruskih prosvjednika koji su ponovo u nedjelju defilirali protiv režima. 

Bjeloruska oporbena čelnica je rekla da je jako zadovoljna tom izjavom ali da sada očekuje od Francuske i Europe konkretnu podršku. 

Policija je u Bjelorusiji pritvorila više od 350 prosvjednika u nedjelju, prema podacima ministarstva unutarnjih poslova 

Maskirana policija je odvukla prosvjednike u vozila i suzavcem rastjerala mnoštvo koje je prosvjedovalo sedmi vikend zaredom tražeći Lukašenkovu ostavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. listopad 2020 15:50