DRASTIČNE MJERE

Očajnički potez grčkih policajaca: 'Objesili' se u znak protesta protiv smanjenja plaća!

'Objesili' su se i vatrogasci i pripadnici obalne straže
 AP

Članovi grčkih snaga sigurnosti odglumili su vješanje ispred parlamenta u Ateni u znak protesta protiv oštrih mjera štednje. Policajci, vatrogasci i pripadnici obalne straže, svi u uniformi, ovu su emotivnu demonstraciju u četvrtak izveli konkretno zbog smanjenja plaća i beneficija za snage sigurnosti.

AP

Istog je dana Europska središnja banka (ECB) izašla s planom spašavanja klimavog eura, što je pak dovelo do razmirica s Njemačkom. Istovremeno, burze diljem Europe su naglo skočile.

Predsjednik ECB-a Mario Draghi: Imat ćete jeftinije zaduživanje i višu inflaciju!

Predsjednik ECB-a Mario Draghi najavio je da će Banka otkupiti dugove članica eurozone koje su se našle u problemima, kako bi im se smanjio trošak posuđivanja i spriječila propast jedinstvene valute. Njemačka, s druge strane, ne želi da središnja banka financira rastrošne vlade.

No otkup duga neće doći bez uvjeta i obaveza, koje će nadgledati i EU i Međunarodni monetarni fond (IMF). Jens Weidmann, čelnik Bundesbanke i član ECB-a, zbog Draghijevog plana prijeti ostavkom. S druge strane, šefica MMF-a Christine Lagarde pozdravila je plan ECB-a i najavila spremnost svoje organizacije na suradnju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 16:45