LOGISTIČKI PROBLEMI

Očajno stanje ruskih zaliha oružja: ‘Znate li kakve rakete ispaljuju na gradove zbog nestašice?‘

Ruska vojska troši zalihe preciznog oružja znatno brže nego što ih može nadoknaditi, tvrde na Zapadu

Ispaljivanje projektila s ruskog ratnog broda/Ilustracija

 AFP

Rusiji ponestaje preciznih raketa u njezinom arsenalu, a njezine tvornice oružja ne mogu nadoknaditi potrošene projektile zato što ovise o komponentama koje je Rusija uvozila sa Zapada, tvrde zapadni dužnosnici.

Dva mjeseca nakon početka ruske invazije na Ukrajinu, Rusija ubrzano skuplja preostale projektile koji su se nalazili u drugim dijelovima države i prevozi ih na bojište u Ukrajinu.

"Njihove su zalihe ograničene, troše se, i vidimo kako moraju seliti Kalibr projektile iz drugih strateških pravaca gdje su bili pohranjeni", kazao je jedan zapadni dužnosnik za Financial Times. "To vam pruža neke indikacije da su im zalihe preciznih oružja smanjene".

Problem zapadnih sankcija

Drugi dužnosnik američkog ministarstva obrane za FT je istaknuo kako se većina napada na istoku Donbasa i Mariupolj već duže vrijeme vodi isključivo nenavođenim projektilima, a ne preciznim oružjem. "Mislimo da to ukazuje na izazove koje Rusi imaju s obnovom zaliha", kazao je.

Zapadni dužnosnici za probleme s obnovom arsenala preciznih oružja krive zahtjevnost njihove izrade, koja je izazov za rusku industriju, ali i zapadne sankcije, koje "ograničavaju njihov potencijal da prošire svoje kapacitete unutar vremena u kojem bi oni mogli utjecati na situaciju na bojištu".

I ukrajinski portal Defense Express analizira izvještaje kako ruske snage sve više koriste precizno oružje koje je namijenjeno za druge ciljeve, te da prazne svoje strateške zalihe. Ukrajinci tvrde kako su u Belgorod dopremljene dvije divizije Iskander projektila, za koje vjeruju da su izvučeni iz skladišta vojnih viškova.

Defense Express piše i kako ruske snage koriste protubrodske projektile Kh-35 u napadima na Mikolajev, te Točka-U projektile u napadima na oblast Dnjipropetrovsk. Problemi s inventarom "pametnog oružja" uočeni su još prošli mjesec, kada je Forbes razgovarao s dužnosnicima američkog ministarstva obrane, koji su uočili kako se ruske snage sve češće koriste nenavođenim oružjem.

Problem s kineskim komponentama

Bryan Clark, stručnjak s Instituta Hudson, pojasnio je tada kako veći dio elektronike za ruske sustave dolazi iz zemalja poput Njemačke, koje su sada prekinule sve isporuke dijelova koji se mogu koristiti u proizvodnji oružja.

Iako je Rusija dizajnirala i svoje sustave za navođenje i može ih sama proizvoditi, još uvijek joj nedostaju osnovni dijelovi - moderni poluvodiči i tiskane ploče. "Mislim da problem Rusa nije samo proizvodni kapacitet, već i ključne komponente za instalaciju", kazao je Clark, i napomenuo kako se Moskva nada da će Kina pomoći isporukom računalnih čipova potrebnih za izradu preciznog oružja.

Kineske komponente dolaze uz dodatni problem - trebalo bi prilagoditi, ne samo proizvodnju, već i dizajn sustava koji su osmišljeni za izradu sa zapadnim dijelovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:28