MOGUĆE I SANKCIJE

Očekuje se objava eksplozivnog izvještaja o ubojstvu novinara, Joe Biden nazvao kralja Salmana

Očekuje se kako će izvještaj za ubojstvo Jamala Khashoggija okriviti Salmanovog sina i de facto vladara države, Muhameda bin Salmana
Saudi Arabia's Crown Prince Mohammed bin Salman ? the kingdom's strongman known as MbS attends the virtual G20 Summit on Saturday Nov 21, 2020.

Američki predsjednik Joe Biden sinoć je po prvi put službeno razgovarao s čelnikom Saudijske Arabije, kraljem Salmanom. U telefonskom pozivu, Biden je Salmanu rekao kako će razvijati međusobne veze “što je jače i transparentnije moguće”.

Poziv saudijskom kralju stigao je dok se Sjedinjene Države pripremaju objaviti izvještaj obavještajnih službi o ubojstvu saudijskog disidenta i kolumnista Washington Posta Jamala Khashoggija, a očekuje se kako će izvještaj za ubojstvo okriviti Salmanovog sina i de facto vladara države, Muhameda bin Salmana, poznatijeg pod akronimom MBS.

Bidenov poziv kralju Salmanu označio je zaokret u odnosima SAD-a i Saudijske Arabije, koji su se do sada vodili putem kontakata s MBS-om, kojeg je bivši predsjednik Trump odbio okriviti za smrt Khashoggija, iako je imao uvid u nalaze vlastitih obavještajnih agencija. “Možda ga je ubio, a možda nije,” govorio je Trump, i najčešće hvalio kao “dobar posao” prodaju američkog oružja Kraljevini, čija je vojna kampanja u Jemenu prouzročila jednu od najgorih suvremenih humanitarnih katastrofa.

Bidenova glasnogovornica Jen Psaki ranije ovog mjeseca već je najavila kako će se Biden u razgovorima sa Saudijskom Arabijom vratiti na “odnose iste razine”, tojest čelnik države s čelnikom države, dok je Biden ubrzo nakon preuzimanja dužnosti najavio povlačenje američke podrške vojnom sukobu na jugu arapskog poluotoka koji je započeo MBS. “Rat u Jemenu mora prestati,” kazao je Biden.

Nakon sinoćnjeg poziva, obje su strane izbjegle spominjanje CIA-inog izvještaja o ubojstvu Khashoggija, i usredotočile se na pozitivne strane razgovora. “Dvojica vođa potvrdile su povijesnu narav njihovog odnosa,” objavila je Bijela kuća, dok je saudijska novinska agencija navela kako je Salman čestitao Bidenu na preuzimanju dužnosti, te da je dvojac naglasio “dubinu uzajamnih odnosa” i “važnost ojačavanja partnerstva”.

Kako javljaju zapadne agencije, Sjedinjene Države čekale su još samo da Biden odradi poziv sa Salmanom kako bi mogle objaviti izvještaj o ubojstvu Khashoggija, koji se očekuje uskoro. Izvještaj, kojeg su sastavile CIA i druge američke obavještajne agencije, navodno jasno imenuje MBS-a kao naručitelja ubojstva saudijskog disidenta, barem prema verzijama koje su do sada već procurile u medije.

Nakon poziva, Psaki je naglasila kako je Bidenova vlada fokusirana na “rekalibraciju odnosa”, termin koji je Bijela kuća počela koristiti kao eufemizam za izoliranje MBS-a. Kazala je i kako “sigurno postoje područja u kojima ćemo izraziti našu zabrinutost, i koja ostavljaju otvorenom mogućnost pozivanja na odgovornost”.

Neki analitičari vjeruju kako bi SAD mogao podići i određene sankcije spram Saudijske Arabije, no drugi ističu kako se radi o izrazito važnom savezniku Washingtona u regiji, koji će vjerojatno dobiti “po prstima” u vidu već najavljenog ukidanja podrške za sukob u Jemenu, te upozorenja i moguće sankcije pojedincima vezane uz objavu izvještaja.

Da Washington i dalje računa na Rijad potvrdila je i Psaki, naglasivši kako “također postoje područja u kojima ćemo nastaviti surađivati sa Saudijskom Arabijom, s obzirom na prijetnje s kojima se suočavaju u regiji”, čime je neizravno prozvala glavnog rivala američkim i saudijskim interesima na Bliskom istoku, Iran.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:37