SUMMIT G7

Očekuje se zauzimanje jedinstvenog stava prema Kini: ‘Japanci su jako, jako zabrinuti‘

Biden će tijekom posjeta Japanu pokazati da Washington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indo-pacifičkoj regiji

Joe Biden

 Brendan Smialowski/Afp

Čelnici G7 pokazat će na summitu G7, koji se ovoga tjedna održava u Japanu, a na koji dolazi i američki predsjednik Joe Biden, jedinstven stav prema Kini utemeljen na zajedničkim vrijednostima, priznajući, međutim, svakoj od tih zemalja da sama određuje svoje odnose s Pekingom, rekao je viši američki dužnosnik.

Biden će tijekom posjeta Japanu pokazati da Washington pruža podršku Ukrajini i da je više nego ikad angažiran u indo-pacifičkoj regiji, rekao je dužnosnik Reutersu, želeći ostati anoniman.

Nakon trodnevnog summita koji počinje u petak, Biden će nakratko posjetiti Papuu Novu Gvineju, a nakon toga otputovati u Australiju na sastanak skupine poznate kao Quad (Australije, Indije, Japana i SAD).

Na pitanje hoće li čelnici skupine sedam bogatih zemalja - Britanije, Kanade, Francuske, Njemačke, Italije, Japana i Sjedinjenih Država - pokazati jedinstveno stajalište prema Kini, drugim najvećim gospodarstvom u svijetu i glavnim suparnikom SAD-a za premoć u svijetu, dužnosnik je odgovorio: "Premda G7 djeluje na temelju konsenzusa, domaćini imaju veliku ulogu u određivanju agende, a Japanci su jako, jako zabrinuti za važna pitanja gospodarske sigurnosti, uključujući i u odnosima s Kinom".

"Mislim da možete očekivati da čelnici G7 jasno pokažu da su jedinstveni u pristupu utemeljenom na zajedničkim vrijednostima. Istodobno, svaka zemlja iz G7 sama će određivati svoje odnose s Kinom, ali svi stojimo iza načela koja će voditi sve naše odnose", rekao je.

Dužnosnik je dodao da je SAD "jako optimističan" premda je to "jedno od složenijih pitanja" za G7 u Hirošimi.

Razlike među državama u pogledu toga kako se postaviti prema Kini pojavile su se nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu prošlog mjeseca. On je pozvao Europsku uniju da smanji svoju ovisnost o SAD-u i upozorio da se EU neće uvući u krizu oko Tajvana koju pokreću "američki ritam i kineska pretjerana reakcija".

Prije dvije godine u Britaniji čelnici G7 kritizirali su Kinu u pitanju ljudskih prava.

Američki dužnosnik rekao je da će se G7 usredotočiti na potrebu pružanja potpore zemljama u razvoju pogođenim nedavnim problemima, uključujući dug i klimatske promjene, a čelnici će se složiti da je potrebna snažna akcija u ubrzanju tranzicije prema čistoj energiji.

Na pitanje može li se očekivati sporazum G7 o ograničavanju izvoza tehnologije poluvodiča u Kinu i postoji li konsenzus o tom pitanju, dužnosnik je odgovorio:

"Postoji konsenzus o potrebi sigurnosti tehnologije. Ne želim nagađati kakav će sporazum biti, ali mislim da među zemljama koje su najveći igrači na polju poluvodiča, postoji vrlo širok sporazum i značajan stupanj konsenzusa.

"Mislim da možete očekivati opći sporazum o načelima kojima će se definirati odnosi s Kinom."

Dužnosnik je rekao da očekuje trilateralni summit na marginama G7 između Bidena i čelnika Japana i Južne Koreje koji će pokriti pitanja gospodarske sigurnosti, širenja vojnih vježbi i zajedničke zabrinutosti za Sjevernu Koreju.

Sastanak skupine Quad, 24. svibnja, najvjerojatnije će donijeti nove korake u sigurnosti i digitalnoj povezivosti, ulaganjima u tehnologiju, izgradnju infrastrukture, klimu i čistu energiju, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. studeni 2023 06:40