ZATEGNUTI ODNOSI

Oči svijeta uprte su u ovaj susret, pokušaj miniranja neslavno propao: ‘Moramo se spremiti na esktremni scenarij...‘

Američki državni tajnik Antony Blinken otići će u službeni posjet Narodnoj Republici Kini 18. lipnja, u nedjelju

Trg Tiananmen u Pekingu

 Eurasia/Robertharding/Profimedia/Eurasia/robertharding/profimedia

Napokon, ako ne dođe do neke nove krize, američki državni tajnik Antony Blinken otići će u službeni posjet Narodnoj Republici Kini 18. lipnja, u nedjelju, objavio je Reuters. U studenome prošle godine na summitu G20 u Indoneziji razgovarali su lideri SAD-a i NR Kine, Joe Biden i Xi Jinping. Dogovorili su da se nastavi komunikacija na što više razina, a prvi važan korak trebao je biti Blinkenov posjet Beijingu/Pekingu.

A onda su u veljači nad Sjedinjenim Državama vidjeli špijunske balone i zaključili da su kineski pa je izbio diplomatski spor i Blinken je otkazao put. Obje su strane nezadovoljne pa su se vratili postupnoj gradnji puta, kineski je ministar vanjskih poslova Qin Gang početkom svibnja primio američkog ambasadora Nicholasa Burnsa, pa su se u Beču sastali Bidenov savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan i Wang Yi, partijski šef vanjskih poslova. Pa je u Washington otišao Wang Wentao, kineski ministar trgovine, razgovarao s kolegicom Ginom Raimondo. Da bi onda bilo objavljeno da je William Burns, direktor CIA-e, bio sredinom svibnja u Beijingu. Priča se, dakle, intenzivno, ali krunski je dragulj Blinkenov posjet.

Pričalo se otvoreno o njemu kad odjednom, prošli tjedan, The Wall Street Journal objavi tekst da NR Kina kani na Kubi sagraditi obavještajni centar. Prve su reakcije govorile o bezmalo novoj kubanskoj krizi. Da bi na plamen u nastajanju Bijela kuća bacila vodu tezom da ta stanica postoji još od 2019. godine. Teško je izbjeći zaključak da postoje snage, vjerojatno na obje strane (ostavit ću zasad po strani upletanje ostalih aktera kojima ne odgovara američko-kineski dijalog), koje bi radije vidjele pogoršavanje odnosa po matrici "što gore, to bolje".

Na kineskoj bi ih se strani moglo naći u obrambenim krugovima jer je Li Shangfu, kineski ministar, pod američkim sankcijama (nametnula ih je Trumpova administracija, Bidenova ih nije uklonila). Jastrebova ima i u američkim obrambenim krugovima, ali i među republikancima. Kad je riječ o NR Kini, ondje političke smjernice daje Xi, što nikad nije dobro jer uvijek postoji mogućnost da na nižim hijerarhijskim razinama, u nastojanju da se svide jedinom vođi, predoslovno (bukvalno je također dobar pojam) shvate političke poruke često iskićene azijskim retoričkim figurama. Xi je, dobro secira The Wall Street Journal, imao dvije izjave koje su lako mogle podjariti žar nekog državnog tajnika.

"Na sastanku na najvišoj razini usredotočenom na nacionalnu sigurnost 30. svibnja, kineski čelnik je rekao: "Moramo biti spremni na najgore i ekstremne scenarije i biti spremni izdržati veliki test jakih vjetrova, uzburkanih voda, pa čak i opasnih oluja". Divan primjer kineskog jezičnog umijeća, lijepa gradacija. "Tjedan dana kasnije, Xi je proširio taj koncept na ekonomsku arenu. Tijekom inspekcije industrijskog parka u Unutarnjoj Mongoliji, rekao je da su napori gradnje domaćeg tržišta usmjereni na ‘osiguravanje normalnog rada nacionalne ekonomije u ekstremnim okolnostima‘."

image

Xi Jinping i Joe Biden

Saul Loeb/Afp

Prva rečenica, ona s vjetrovima, nije novost. Xi je više puta govorio o izazovima, konačno, svaki autokrat neprestano govori o prijetnjama (vidi naš susjed Aleksandar Vučić). Šef komunističke partije ima i razloga, Južna Koreja i Japan jačaju sigurnosne i ekonomske veze, Indija sklapa poslove u domeni obrambene industrije sa SAD-om, Filipini vraćaju američke trupe, Republika Kina na Tajvanu dobiva vojnu pomoć ne samo Sjedinjenih Država, a sve više i političku EU (ministar vanjskih poslova ide na europsku turneju).

Da, to su za NR Kinu stvarno uzburkane vode i nije im lako. Kad je riječ o ekonomiji, stanje u zemlji nije dobro koliko se očekivalo. Nekretninski sektor nikako da se oporavi, nije sigurno ni hoće li, ulagači nisu toliko skloni kineskom tržištu (posljednji je slučaj ozbiljnog pritiska na talijanski Pirelli). "Kineska središnja banka snizila je u utorak sedmodnevnu obrnutu repo stopu s dva na 1,9 posto (Reuters objašnjava: kratkoročna kamatna stopa na kredite) uslijed napora da pojača protucikličku prilagodbu i podupre tržišna očekivanja", piše partijski People‘s Daily. Kineska valuta, renminbi, pala je na 7,1680 dolara, najnižu razinu od 29. studenoga prošle godine. Ekstremne okolnosti mogu biti ratno stanje, ali sustavne teškoće kineske ekonomije, koje datiraju iz razdoblja prije javnozdravstvene krize i ne popuštaju, također se mogu tako definirati. Poglavito za Partiju jer mora stanovništvu jamčiti stalni rast životnog standarda.

NR Kina i SAD, najveće sile današnjeg svijeta (tko je kriv EU što se ne uspijeva profilirati globalnom silom), imaju slojevite odnose i, kako se čini, Beijing je skloniji prihvaćanju kategorizacijskog pristupa odnosima, da se ne moraju usporedo rješavati sva pitanja. Sullivan i Wang su pretresali sigurnosna, geopolitička, Raimondo i Wang Wentao trgovinska, William Burns i neimenovani sugovornici osjetljiva. To je dobar model razvoja odnosa koji će stalno biti izloženi potresima, sukobu interesa i imperativa, što je razumljivo kad je riječ o zemljama koje u tolikoj mjeri utječu na svijet - predstavljaju 32% udjela u globalnom BDP-u.

Zbog toga ovaj put pokušaj miniranja Blinkenova posjeta "senzacionalnom" vijesti o kineskoj stanici na Kubi nije uspio. Ako je iz američkih izvora, oslabio je obavještajni položaj jer su za stanicu znali, a nije sigurno jesu li Kinezi znali da znaju Amerikanci. Ako je iz kineskih izvora, omogućili su Amerikancima da osramote Kinu poručujući joj da za stanicu znaju već četiri godine. To je onaj zabavni dio koji se ne smije pretvoriti u ozbiljni. Blinken je toga bio svjestan i u veljači, ali je morao ostati kod kuće zbog pritiska republikanaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 07:35