EUROPA SE OTVARA

Velika najava iz Bruxellesa: 'Postupno krećemo s otvaranjem vanjskih granica, znamo i datum!'

Granice unutar EU-a između zemalja članica trebale bi se otvoriti do kraja lipnja, većinom do 15. lipnja, a u drugoj fazi, početkom srpnja trebale bi se početi otvarati vanjske granice
 Emil Čonkić / CROPIX

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell najavio je u srijedu da će Komisija ovoga tjedna preporučiti postupno i djelomično otvaranje vanjskih granica Unije od 1. srpnja.

Zemlje članice su 17. ožujka donijele odluku u okviru borbe na suzbijanju širenja pandemije koronavirusa, da se vanjske granice zatvore za sva putovanja iz trećih zemalja osim onih koja su nužna, do 15. lipnja.

Ovdje je riječ o odlukama zemalja članica koje se nalaze na vanjskim granicama, jer europske institucije nemaju nadležnost nad time.

Komisija je predložila da se to obavi na koordiniran način.

Prošli tjedan ministri unutarnjih poslova zemalja članica dogovorili su se da će koordinirati postupno otvaranje vanjskih granica za putnike iz trećih zemalja.

Granice unutar EU-a između zemalja članica trebale bi se otvoriti do kraja lipnja, većinom do 15. lipnja, a u drugoj fazi, početkom srpnja trebale bi se početi otvarati vanjske granice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:16