ŽRTVE U KINI I NJEMAČKOJ

Od cjepiva protiv svinjske gripe umrle tri osobe

Cjepivo protiv virusa H1N1 odnijelo je dvije žrtve u Kini i jednu u Njemačkoj. Iako je cjepivo testirano i zadovoljava standarde, kod nekih osoba može uzrokovati teške nuspojave
Pula, 051108.Gradjani se mogu cijepiti protiv gripe, buduci da je zavrsena distribucija 650.000 doza cjepiva nabavljenih za ovogodicnju sezonu. Gradjani se mogu cijepiti kod svojih obiteljskih lijecnika ili u najblizem zavodu za javno zdravstvo. Cjepljenje je, kao i svake godine, besplatno za osobe iznad 65 godina starosti, kronicne bolesnike i zdravstvene djelatnike, dok ce ostali gradjani cijepljenje placati 60 kuna. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kupio je i 2000 djecjih doza cjepiva za djecu s kronicnim bolestima. Prosle zime je u Hrvatskoj registrirano oko 110.000 oboljelih od gripe, a uobicajeno vrijeme kada se biljeze prvi oboljeli je mjesec sijecanj. Foto: Goran Sebelic / CROPIX
 Goran Šebelić / CROPIX / CROPIX

U Kini je jedna osoba je preminula od srčanog udara, dok uzrok smrti druge osobe još nije poznat, izvještava China Daily upozoravajući da su obje osobe preminule ubrzo nakon cijepljenja protiv virusa tz. svinjske gripe. Jedna od žrtava je nastavnik u srednjoj školi kojemu je pozlilo nakon što je primio cjepivo. U Kini je zabilježeno 15 osoba koje su imale zdravstvene teškoće koje su uslijedile nakon primanja cjepiva protiv svinjske gripe, među kojima i anafilaktički šok.

Njemački mediji ističu smrt 55-godišnjeg muškarca iz gradića Leinefelde koji je preminuo noć nakon cijepljenja. Glasnogovornica njemačkog Ministarstva zdravstva Heike Taubert nije potvrdila, ali ni isključila mogućnost da je riječ o reakciji na cjepivo. Tijekom tjedna očekuje se više informacija.

Saznajte sve o svinjskoj gripi! Krizni stožer Jutarnjeg lista središnje je mjesto za razmjenu informacija u borbi protiv novog virusa

U Kini je do sada evidentirano 15 osoba koje su imale teže tegobe uvjetovane cjepivom protiv svinjske gripe, među kojima i anafilaktički šok.

Strah od nuspojava cjepiva razlog je što ga odbija primiti veliki broj ljudi diljem svijeta. Poljska ministrica zdravstva Ewa Kopacz odbila je naručiti cjepivo protiv svinjske gripe, jer ga smatra urotom farmaceutske industrije koja ucjenjuje svijet. U Poljskoj nije naručena ni kupljena niti jedna doza cjepiva, a dosadašnja istraživanja pokazuju da je samo 30% Francuza spremno primiti cjepivo. Prema anketi Jutarnjeg lista 66% čitatelja reklo je da se neće cijepiti, sigurno će se cijepiti samo 9%, dok 25% anketiranih još nije odlučilo.

- Hoće li se netko cijepiti ili ne osobna je odluka svakog građanina jer - poručuje naš ministar Milinović - koliko je dosad poznato, cjepivo ne uzrokuje neke bitnije nuspojave osim boli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:31