UDAR I U DEŽELI

Od danas nove rekordne cijene naftnih derivata na slovenskim pumpama

Slovenska vlada objavila je u utorak se radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetanu opskrbu u narednim danima.
 Andrej Tarfila/Shutterstock Editorial/Profimedia

Cijene naftnih derivata u Sloveniji, gdje su na crpkama u ponedjeljak bile gužve zbog očekivanog poskupljenja, znatno su porasle i dosegnule u utorak nove rekordne vrijednosti.

image

Na benzinskim postajama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,563 eura za litru 95-oktanskog benzina.

Andrej Tarfila/Shutterstock Editorial/Profimedia

Na benzinskim postajama Petrola, najvećeg distributera, od jutros se plaća 1,563 eura za litru 95-oktanskog benzina i 1.670 eura za litru dizela, a kod drugog najvećeg trgovca, na pumpama OMV Slovenija, 95 oktanski benzin stoji 1,555 eura, a dizel 1662 eura za litru. Na crpkama MOL-a Slovenija cijena benzina je 1, 564 eura, a dizela 1,669 eura za litru.

image

Na crpkama MOL-a Slovenija cijena benzina je 1, 564 eura, a dizela 1,669 eura za litru.

Andrej Tarfila/Shutterstock Editorial/Profimedia

Riječ je o cijenama na crpkama u naseljima, dok su cijene na benzinskim servisima uz autoceste nešto više.

Slovenska vlada objavila je u utorak se radi sve da zalihe naftnih derivata budu dovoljne za nesmetanu opskrbu u narednim danima.

Premijer Janez Janša sinoć je imao sastanak s ministrima gospodarstva i infrastrukture Zdravkom Počivalšekom i Jernejem Vrtovcem, te vodstvom glavnih distributera, Petrola, MOL-a i OMV-a, razgovarao o zalihama naftnih derivata u idućim tjednima i mjerama za nesmetanu opskrbu, čak i u slučaju prekida opskrbe iz Ruske Federacije, objavila je slovenska vlada na Twitteru.

"Slovenija ima dovoljno zaliha naftnih derivata, pa goriva neće nedostajati. Osim toga, u slučaju radikalnog rasta maloprodajnih cijena, vlada će poduzeti dodatne mjere ublažavanja. Nema razloga za paniku", izjavio je nakon sastanka premijer Janša.

Prošlog je mjeseca slovenska vlada smanjila trošarine na benzin i dizel, u sklopu svojih mjera ublažavanja rastućih troškova energije za kućanstva i gospodarstvo, ali naglašava da više ne kontrolira trgovačke marže jer je trgovina naftnim derivatima liberalizirana.

Glavni razlozi rasta cijena su rast cijena nafte zbog rata u Ukrajini i pad eura u odnosu na dolar, što je globalno pitanje, a problem u Sloveniji je relativno mala konkurencija kod trgovaca naftnim derivatima jer na tržištu postoji praktični duopol Petrola i OMV-a Slovenija, s time da je OMV u postupku da ga preuzme MOL, prenose slovenski mediji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. rujan 2022 14:50