IZ STRANKE ZELENIH

OD IZBJEGLICE IZ TUZLE DO UTJECAJNE POLITIČARKE Alma Zadić postala je najmlađa ministrica pravosuđa u povijesti Austrije

 
Werner Kogler i Alma Zadic
 APA-PictureDesk

Alma Zadić (35), porijeklom iz Tuzle, imenovana je ministricom pravosuđa u novoj vladi Austrije kao prijedlog stranke Zeleni, koja je potpisala koalicijski sporazum s vodećom austrijskom konzervativnom Narodnom strankom kancelara Sebastiana Kurza, prenosi Klix.ba.

Na parlamentarnim izborima 29. rujna pobijedila je upravo Kurzova Narodna stranka (OeVP), a Zeleni su dobili značajan broj mandata. Kurz se tako vraća na položaj premijera, a Zeleni prvi put ulaze u austrijsku vladu, potvrdili su jučer čelnici dviju stranaka.

Ranija vlada Sebastiana Kurza u kojoj je njegov OeVP bio u koaliciji s ekstremno desnom Slobodarskom strankom (FPOe) pala je u svibnju zbog afere Ibiza, kada je u javnost procurila video snimka na kojoj šef FPOe-a Heinz Christian Stache nudi sklapanje državnih ugovora ženi koja je tvrdila da je nećakinja ruskog oligarha.

Zeleni su od 15 ministarstava u vladi Sebastiana Kurza dobili četiri, među kojima je i ministarstvo pravosuđa koje je povjereno Tuzlanki Almi Zadić, koja će tako postati najmlađa ministrica pravosuđa u povijesti.

Ona je sa roditeljima iz Tuzle izbjegla u Beč 1994. godine, kada je imala samo 10 godina, te je završila pravni fakultet u Austriji, a potom studirala u New Yorku na prestižnom Sveučilištu Columbia.

Kad se vratila iz Sjedinjenih Država, sedam godina je radila kao odvjetnik. Zbog svog porijekla, u prošlosti je bila meta verbalnih napada, piše N1. Točnije, u lipnju 2018. godine kada je tijekom njezine diskusije o zaštiti dužnosnika obavještajne službe, zastupnik Narodne stranke (OeVP) glasno dobacio:

- Nisi u Bosni, nemojte to miješati.

Zastupnik je kasnije identificiran kao Johann Raedler. On je kasnije izjavio da nije mislio nista loše i da sa Bosnom ima puno pozitivnih dodirnih točaka.

Zadić je inače prva žena porijeklom iz Bosne i Hercegovine koja je izborila mjesto u najvišem zakonodavnom tijelu Austrije na izborima 2017. godine. Sada je napravila i korak više izborom u izvršnu vlast, a povjeren joj je jedan od najvažnijih resora - pravosuđe.

Kada je prije dvije godine izabrana u Parlament Austrije poručila je da je njen ulazak u parlament važan ne samo njoj, nego i svim ljudima koji su došli u Austriju, koji nisu rođeni u toj zemlji, ali i ljudima iz BiH i s područja bivše Jugoslavije.

Austrijski mediji pišu da Zadić čeka izuzetno težak posao, s obzirom da je u tom sektoru neće dočekati raširenih ruku, jer je ranije bila izuzetno kritična prema tužiteljstvu, a naročito prema sektoru za privredni kriminal i korupciju gdje je šef Christian Pilnaceku.

Zanimljivo je da je Alma Zadić prva ministrica u vladi Austrije s imigrantskom pozadinom, što je posebno zanimljivo u kontekstu poznate antimigrantske politike prethodne vlade, ali i kancelara Sebastiana Kurza.

Nakon objavljivanja njezine nominacije za ministricu, austrijski desničari su odmah uputili niz kritika, naglašavajući njeno porijeklo, ali i vjersku pripadnost.

Austrija, zemlja središnje Europe s 8,9 milijuna stanovnika bit će uz Švedsku, Finsku, Litvu i Luksemburg jedna od zemalja EU-a u kojima ekolozi sudjeluju u vladi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:36