U 83. GODINI

Od komplikacija uslijed pada umro bivši američki senator Joe Lieberman: ‘Bio je čovjek dubokog integriteta‘

Ljubav senatora Liebermana prema Bogu, svojoj obitelji i Americi opstala je kroz život služenja javnom interesu, priopćeno je

Joe Lieberman

 Olivier Douliery/AFP

Bivši američki senator i potpredsjednički kandidat Demokratske stranke, Joe Lieberman, preminuo je u srijedu u 83. godini u New Yorku od komplikacija uslijed pada, priopćila je njegova obitelj.

"Njegova voljena žena Hadassah i članovi obitelji bili su s njim kad je preminuo", stoji u priopćenju.

"Ljubav senatora Liebermana prema Bogu, svojoj obitelji i Americi opstala je kroz život služenja javnom interesu", dodaje se.

Lieberman je bio potpredsjednički kandidat Demokratske stranke na izborima 2000. godine, na kojima je republikanac George W. Bush pobijedio demokrata Ala Gorea. Bio je prvi židovski kandidat na predsjedničkoj listi jedne od velikih stranaka u SAD-u.

Nije uspio u pokušaju za demokratsku predsjedničku nominaciju 2004. jer mu je reputacija okaljana podrškom ratu u Iraku.

"Joe je bio čovjek dubokog integriteta koji je život posvetio služenju svojoj zemlji. Bio je istinski nadaren vođa, čija su ga ljubazna osobnost i snažna volja činile prepoznatljivom silom", rekao je Gore.

Centrist Lieberman prvi put izabran je u Senat SAD-a 1988. Izgubio je predizbore Demokratske stranke 2006., ali je zadržao svoje mjesto pobijedivši na općim izborima kao nezavisni kandidat.

Sve više se udaljavajući od Demokratske stranke, Lieberman je podržao republikanskog senatora Johna McCaina za predsjednika u govoru na Republikanskoj nacionalnoj konvenciji 2008.

No kasnije je ipak podržao demokrate Hillary Clinton 2016. i Joea Bidena 2020. u predsjedničkim kandidaturama.

Lieberman se povukao iz Senata 2013. nakon četiri šestogodišnja mandata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 01:30