LUDI BOŽIĆ

Od najboljih u EU do najgorih na svijetu u samo mjesec dana. Što se točno dogodilo?

Vertikalni irski rast rezultirao je s više od 46.000 zaraženih u zadnjih sedam dana, što je više nego zbroj svih zaraženih od ožujka do listopada
Prizor iz Dublina
 Artur Widak

Početkom prosinca Irska je imala najnižu stopu zaraze koronavirusom u Europskoj uniji. Zemlja je tada odlučila opustiti stroge epidemiološke mjere, čak i tijekom božićnih blagdana. Epidemiološka situacija potom se ekstremno pogoršala.

Od sredine prosinca virus se počeo nekontrolirano širiti Irskom, tolikom brzinom koja se nije mogla predvidjeti ni u najgorim scenarijima. Formirala se gotovo okomita linija broja inficiranih pa je Irska u ponedjeljak imala najvišu stopu zaraze u svijetu.

Sedmodnevni prosjek iznosi 1394 novih slučajeva na milijun stanovnika čime je Irska pretekla Veliku Britaniju, Portugal, SAD i Njemačku. Samo za primjer, sedmodnevni prosjek u Irskoj je 12. prosinca bio 52 novozaraženih na milijun stanovnika.

Podaci koje su u ponedjeljak prikupili Sveučilište Johns Hopkins i Svjetska zdravstvena organizacija naveli su da je Irska imala najviše infekcija po stanovniku u posljednjih sedam dana, a slijedile su je Češka, Slovenija i Velika Britanija.

Vertikalni irski rast rezultirao je s više od 46.000 zaraženih u zadnjih sedam dana, što je više nego zbroj svih zaraženih od ožujka do listopada.

image
Prizor iz Dublina
Paul Faith

Nagli rast novih slučajeva šokirala je i zbunila vladu, ali i javnost, pa se tako u medijskom prostoru sada šire teorije, objašnjenja i traženje krivca za pogoršanje epidemiološke situacije.

- Ovo je zastrašujuće, rekao je Seán L’Estrange, znanstvenik sa Sveučilišta u Dublinu i autor irskog odgovora na epidemiju.

Širenju zaraze doprinijelo je druženje u kućanstvima tijekom blagdana, otvaranje restorana i pubova te pojava novog soja koronavirusa. Čak 45 posto novozaraženih pozitivno je upravo na taj novi soj virusa.

L’Estrange je kritizirao vladinu odluku da ublaži ograničenja uoči Božića i da odgodi poduzimanje novih akcija kada su zaraze počele rasti još 10. prosinca.

- Bilo je to nepromišljeno. Nisu zanemarili dokaze. Čak se i Boris Johnson na kraju okrenuo i otkazao Božić u Engleskoj, ali naša vlada je ovdje zabila prste u uši. Bila je to slaba i sentimentalna vlada, izjavio je L’Estrange.

L’Estrange je rekao da su rezultati uzorkovanja sugerirali da je situacija bila izvan kontrole i prije nego što je engleska varijanta virusa postala široko rasprostranjena.

Zbog ekspresnog širenja zaraze pod velikim se pritiskom našao zdravstveni sustav. Više od 1500 pacijenata s covidom-19 nalazi se u bolnici, 146 osoba je na intenzivnoj njezi, što je blizu proljetnog vrhunca koji je iznosio 155 pacijenata na intenzivnoj.

- Alarmantna razina bolesti je bez presedana u smislu našeg iskustva s rasprostranjenošću covida u zajednici, rekao je Philip Nolan, predsjednik Irske savjetodavne skupine za epidemiološko modeliranje.

- Vidimo brojeve novozaraženih i hospitaliziranih koje jednostavno nismo mogli spoznati uoči Božića, rekao je Nolan.

Broj hospitaliziranih osoba udvostručuje se svakog tjedna što sustav dovodi do ruba pucanja, kažu iz udruge liječnika.

- Ako probijemo tu kritičnu granicu, doći ćemo u situaciju da će liječnici biti prisiljeni na racionalizaciju, što bi bilo užasno za sve uključene, rekao je predsjednik udruženja Gabrielle Colleran.

Neki zdravstveni stručnjaci strahuju da će broj smrtnih slučajeva povezanih s covidom premašiti 100 dnevno, što je daleko više od vrhunca prvog vala prošlog proljeća.

image
Prizor iz Dublina
Artur Widak

Irski premijer Micheál Martin branio je odluku vlasti o ublažavanju ograničenja i odbacio optužbe da je vlada svojim obećanjima o smislenom Božiću izazvala pomutnju u javnosti.

- Prihvaćamo svoju odgovornost, ali u svakom smo trenutku učinkovito djelovali na valove koji su se pojavili, rekao je za radio Newstalk.

Kombinacija druženja ljudi i britanske varijante stvorila je 'savršenu oluju', rekao je premijer. Pozvao je ljude da nose zaštitne maske i kad su vani.

Martin je posljednjih dana navodio ohrabrujuće znakove koji sugeriraju da petodnevni pomični prosjek stagnira.

Leo Varadkar, zamjenik premijera, rekao je da bi moglo proći još nekoliko tjedana prije nego što počne opadati broj hospitaliziranih osoba.

- Situacija se i dalje pogoršava i vjerojatno će se pogoršati, poručio je Varadkar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:59