POGUBNE MJERE

OD POČETKA KRIZE 30 MILIJUNA AMERIKANACA OSTALO JE BEZ POSLA Val otpuštanja nastavio se i ovog tjedna: 'Ovo je donedavno bilo nezamislivo'

New York iznad One World Trade Centera
 JOHN ANGELILLO / UPI / Profimedia

Nešto manje od četiri milijuna Amerikanaca zatražilo je u prošlom tjednu naknadu za nezaposlenost, što pokazuje da je val otpuštanja zahvatio i sektore koji u početku nisu bili izravno pogođeni mjerama suzbijanja koronavirusa.

Ukupno je prošlog tjedna prema sezonski prilagođenim podacima podneseno 3,839 milijuna zahtjeva za isplatom naknade za nezaposlenost, objavila je u četvrtak američka vlada.

Time je od sredine ožujka broj nezaposlenih narastao na oko 30 milijuna, što približno odgovora 18,4 posto radno sposobnog stanovništva SAD-a.

Premda je u prošlom tjednu podneseno manje zahtjeva nego u tjednu ranije, kada je isplatu naknade zatražilo 4,442 milijuna Amerikanaca, razmjeri otpuštanja i dalje su na razinama kakve su prije samo nekoliko mjeseci bili nezamislive.

U zadnjem tjednu ožujka naknadu je zatražilo rekordnih 6,867 milijuna građana SAD-a, podsjeća Reuters.

“Broj otpuštenih radnika ostat će vjerojatno visok još neko vrijeme, budući da se slabija potražnja prelijeva i na sektore koji u početku nisu bili izravno pogođeni mjerama prekida poslovanja", tumači Andrew Hollenhorst, ekonomist u Citigroupu.

Raspoloživi podaci upućuju na zaključak da bi stopa nezaposlenosti u travnju mogla premašiti 15 posto.

Ekonomisti smatraju da stopa ipak neće biti tako visoka s obzirom na prirodu radnih mjesta izgubljenih zbog karantene. Posjećaju da je vlada omogućila isplatu naknade i građanima koji su privremeno ostali bez posla zbog razloga povezanih s Covidom 19.

Tako zahtjev mogu podnijeti i oni koji su u karanteni i čekaju da se vrate na posao, kao i oni koji su prestali raditi zbog rizika izloženosti ili zaraze ili zbog skrbi za člana obitelji.

Ured za statistiku o zaposlenosti pri ministarstvu rada, koji objavljuje izvješće o zapošljavanju i nezaposlenosti, smatra nezaposlenima one građane koji nemaju posao, aktivno su ga tražili u protekla četiri tjedna i trenutno su raspoloživi za rad, podsjeća Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. svibanj 2022 00:55