NOVA PRAVILA

Od ponedjeljka se u Berlinu mijenja gotovo sve, necijepljeni skoro više neće moći ići nigdje..

Obavezno je testiranje zaposlenih u ugostiteljstvu, a kontrola provedbe mjera je jača.
 Tobias Schwarz

Na devet puta manjem broju novooboljelih nego u Hrvatskoj, Berlin je odlučio od ponedjeljka necijepljenima zabraniti ulazak u kafiće, kina, teretane, bazene, frizere i bordele. Necijepljeni, ali s negativnim testom na Covid, moći će biti posluženi na terasama kafića i restorana. Od obaveznog cijepljenja (ili potvrde da ste preboljeli Covid) izuzeti su samo mali dućani i maloljetnici. Bez potvrde o cijepljenju ili preboljenju nećete moći na utakmicu, kao ni na bilo koji događaj na otvorenom s više od 2000 gledatelja.

Berlin ima 3,645 milijuna stanovnika, dakle nešto manje od Hrvatske. Danas imaju 788 novooboljelih, Hrvatska 6987. Sedmodnevna incidencija im je 263,3 zaraženih na 100.000 stanovnika, dok je u Hrvatskoj po podacima HZJZ-a 31. listopada, dakle desetak dana prije vrhunca pandemije, već bila na 612,13.

Berlinski Senat izdao je preporuku firmama da 50 posto radnika radi od kuće, prenosi Tagesspiegel. Tamo gdje je nužno da radnik bude na radnom mjestu, poslodavac je dužan osigurati dva koronatesta tjedno.

Od ponedjeljka će se u Berlinu samo s potvrdom o cijepljenju ili preboljenom Covidu moći u kazališta, klubove, fitnes studije. U bolnicama i domovima umirovljenika morat će se testirati i cijepljeni zaposlenici. Samo s negativnim testom možete u Zoološki vrt, ali ako želite ući u akvarij ili zatvoreni dio ZOO-a sa životinjskim nastambama, i tu vam treba Covid-putovnica.

Za ulaz na adventske sajmove također su nužne potvrde o cijepljenju ili prebolijevanju. Ne morate biti cijepljeni, dovoljan je negativni test, za ulazak u knjižnice i na sveučilište, ali je testiranje obavezno.

Necijepljeni konobari i kuhari, odnosno svi zaposleni u ugostiteljstvu, morat će se svakodnevno testirati. Istovremeno su najavili jače kontrole pridržavaju li se građani i lokali propisanih mjera.

Dosad su berlinski kafići mogli odlučiti hoće li primati goste samo s 2G potvrdom, ili i one s negativnim testom. Ako su primali samo cijepljene i preboljele, nisu morali nositi maske.

U saveznoj državi Brandenburg, koja okružuje Berlin, u utorak su odlučili da necijepljeni ljudi više ne bi trebali imati pristup diskotekama, klubovima i festivalima. Danas će donijeti odluke za kafiće, kina, bazene i druge. Berlin i Brandenburg ponovo uvode obavezne maske u osnovne škole.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 04:51