POSTUPNO OTVARANJE

OD PONOĆI ČESI OPET SMIJU PUTOVATI U INOZEMSTVO 'Moguće je putovati izvan države čak i na godišnji odmor, evo kakav je postupak kad se vratite'

 
ilustracija
 Duje Klarić / Profimedia, Alamy / Hanza Media

Vlada Češke odlučila je svojim građanima ukinuti zabranu putovanja u druge zemlje zbog razloga nevezanih uz posao. Rezultat je to dobrih rezultata koje je ta zemlje postigla u borbi protiv koronavirusa, piše češki portal Novinky.cz.

'Moguće je putovati u inozemstvo čak i na godišnji odmor. No kad se naši građani vrate, morat će biti negativni na Covid-19 što će dokazati testom ili obavezno moraju ići u dvotjednu karantenu', kazao je na konferenciji za medije ministar zdravstva te zemlje, Adam Vojtěch.

Državljani Češke i strani državljani kojime je dozvoljen ulazak u Češku, od petka 24. travnja u ponoć, na raspolaganju imaju dvije opcije: testom dokazati da su negativni na virus ili po povratku u zemlju ući u dvotjednu karantenu.

Test kojim će dokazati da nisu zaraženi ne smije biti stariji od četiri dana.

'Ljudima želimo što je moguće više olakšati povratak u zemlju. Već dulje vrijeme zagovaram mogućnost pokazivanja testova kako bi se dokazalo da netko nije zaražen čime bi se izbjegla karantena', rekao je ministar unutarnjih poslova Jan Hamáček.

'Oni koji svakodnevno putuju, moći će prijeći granicu bilo kada ako svakih 14 dana pokažu negativni test.'

Vlada Češke također je ukinula ograničenja u slobodnom prometu osoba.

'U petak, 24. travnja u ponoć, ukida se zabrana slobodnog kretanja i javnog okupljanja više od 10 osoba istovremeno. Zasad su javna okupljanja ograničena na dvije osobe', rekao je Vojtěch i dodao kako je Češka bila iznimno uspješna u sprječavanju širenja koronavirusa.

Podsjetimo, u Češkoj izvanredno stanje traje od 12. ožujka. Tada su zabranjena putovanja u najrizičnije zemlje i ulazak u Češku putnika koji dolaze iz rizičnih područja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. veljača 2024 09:31