ELVIR KLEMPIĆ

Od Potočara do Bidenova tima: ‘On je veliki prijatelj BiH, ali i Hrvatske, Srbije...‘

Srebreničanin je u kampanji demokratskog kandidata radio kao direktor odnosa s etničkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama
Elvir Klempić
 FACEBOOK

- Joe Biden razumije što se treba učiniti na Zapadnom Balkanu - rekao je u ekskluzivnom razgovoru za Radiosarajevo.ba Srebreničanin Elvir Klempić, direktor odnosa s etničkim zajednicama u Sjedinjenim Američkim Državama u kampanji demokratskog kandidata i čovjek koji je značajno doprinio činjenici da će 46. američki predsjednik biti veliki prijatelj Bosne i Hercegovine te regije.

Klempić je proteklih mjeseci komunicirao sa 17-18 različitih zajednica širom Amerike i svijeta, uključujući i zajednice porijeklom s Balkana. O Elvirovu utjecaju u krugu šefa vodeće svjetske sile dovoljno govori i činjenica da se upravo on osobno pripremao za pisanje Bidenova subotnjeg govora.

- Dojmovi su nevjerojatni! Ovo što smo učinili u zadnjih godinu dana je nešto nevjerojatno, nešto što nije učinjeno u zadnjih 25-30 godina u predsjedničkim kampanjama u Americi. Ja kao direktor odnosa s etničkim grupama u Americi mogu izraziti zadovoljstvo što smo mnoge zajednice uključili u ovaj proces. Budući predsjednik Biden razgovarao je s predstavnicima tih zajednica i iznosio svoju agendu, a isto tako slušao što je tim zajednicama bitno. Učinili smo nešto nevjerojatno! Ova pobjeda je veliki plus za BiH i bosanskohercegovačku dijasporu - izjavio je Klempić za Radiosarajevo.ba.

Naglasio je kako će ubuduće na čelu Amerike biti osoba "koja razumije Balkan, ali i čitav svijet", što je izuzetno važno.

- Tako možemo pozitivno gledati na buduće procese. Ovo je osoba koja jako dobro poznaje Balkan, a i osobe oko njega dobro poznaju regiju. Može se očekivati da će Sjedinjene Američke Države biti mnogo više aktivne na Balkanu i puno više aktivne što se tiče NATO saveza i demokracije - odgovorio je Klempić na pitanje što Bosna i Hercegovina te Balkan mogu očekivati nakon pobjede Joea Bidena.

Nadalje, ponovio je kako je Joe Biden veliki prijatelj Bosne i Hercegovine, ali i regije.

- On razumije što se treba učiniti u regiji kako bi se promovirali demokracija, vladavina zakona i ljudska prava. Biden je prijatelj Bosne i Hercegovine, ali vjerujte, i prijatelj Crne Gore, Hrvatske, Srbije te Sjeverne Makedonije - podvukao je Klempić.

Govoreći o osobnoj satisfakciji nakon velikog uspjeha budućeg predsjednika Bidena i potpredsjednice Kamale Harris, Klempić je rekao da je - radostan. No skroman je i naravno, ne želi mnogo govoriti o svojim doprinosima ovom povijesnom uspjehu.

- U proteklih 25 godina ja sam prošao put od Potočara do pozicije s koje sam pomogao izabrati novog američkog predsjednika! To vam dovoljno govori kakvi su Biden i Harris i kakve prilike daju drugima, da se pokažu, da dokažu da mogu nešto učiniti - ističe Elvir Klempić.

Na kraju se zahvalio i cijeloj bosanskohercegovačkoj dijaspori, a posebno Bosancima i Hercegovcima u Americi.

- Zahvalio bih se našoj dijaspori diljem Amerike jer je izašla na birališta u nevjerojatnim brojevima. Većina je prvi put glasovala. Hvala im od srca, posebno u ključnim državama kao što su Iowa, Michigan, Georgia, Pennsylvania... Bila je velika borba za svaki glas. Zato je važno da je bosanskohercegovačka zajednica izašla na izbore. Drago mi je što nisu zaboravili sve što je Biden devedesetih napravio za nas, koliko se trudio i što će tek učiniti - rekao je Klempić za Radiosarajevo.ba.

Na kraju, odgovarajući na pitanje kako vidi svoju karijeru u bližoj budućnosti, skromni Elvir nije mogao biti precizan, ali poručio je kako svi mogu biti sigurni "da je bio i da će biti uz Joea Bidena".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:28