ERIC ADAMS

Od potrčka u bandi do policije, a sad bi mogao postati drugi crni njujorški gradonačelnik

Gotovo je sigurno da će pobijediti republikanskog rivala Curtisa Sliwa i naslijediti progresivnog, ali nepopularnog Billa de Blasija

Eric Adams 

 Michael M. Santiago/Getty Images/AFP

Eric Adams, crni bivši policajac koji se borio protiv rasne diskriminacije u policiji, u utorak će najvjerojatnije postati novi njujorški gradonačelnik i voditi grad u oporavku od pandemije koronavirusa.

Političar s centra Demokratske stranke (61), strastveni vegan, postat će tek drugi Afroamerikanac na čelu "Velike Jabuke", što je posao koji se često opisuje kao drugi najteži u Sjedinjenim Državama, nakon predsjedničkog.

Adams je rođen u siromašnoj obitelji u Brooklynu i kao tinejdžer je bio potrčko u bandi prije nego što se pridružio njujorškoj policiji (NYPD), a potom postao političar.

Gotovo je sigurno da će pobijediti republikanskog rivala Curtisa Sliwa na njujorškim izborima u utorak i naslijediti progresivnog, ali nepopularnog Billa de Blasija čiji drugi i posljednji mandat završava 31. prosinca.

Adams se smatra snažnim liderom: pobornik je radničke klase i borac protiv rasne nepravde, oštar prema kriminalu i prijateljski nastrojen prema velikom biznisu.

Kao gradonačelnik više od osam milijuna ljudi, nadzirat će najveći američki gradski proračun, najbrojnije policijske snage i najrašireniji sustav javnih škola.

"Ovo je grad u kojemu je gradonačelnik dominantna politička snaga. Trebate nekoga tko zna upotrijebiti autoritet", rekao je profesor urbanog planiranja s njujorškog sveučilišta Mitchell Moss, opisujući de Blasija ponekad "neodlučnim".

"Adams ima osobnost kakvu Njujorčani žele u uredu gradonačelnika. Nekoga tko će biti vidljiv, tko će biti u zajednicama i dolaziti na posao rano ujutro", dodao je Moss.

Suočit će se s bezbrojnim izazovima, prvenstveno oživljavanjem njujorškog gospodarstva nakon krize koronavirusa koji je ubio više od 34.000 stanovnika i zatvorio stotine tisuća poduzeća.

Također će se suočiti s time kako zadržati škole otvorenima, nejednakostima u bogatstvu, ozbiljnim nedostatkom pristupačnog stanovanja, strahom od utjecaja ekstremnih vremenskih prilika na infrastrukturu koja se raspada i nasilnim kaosom u zloglasnom zatvoru na otoku Rikersu.

Rođen u Bushwicku u Brooklynu 1960., Adams je odrastao u velikoj obitelji u radničkoj četvrti Queensu. Majka mu je bila čistačica, a otac mesar. Kad je imao 15, dvojica njujorških policajaca udarila su ga u prepone prilikom uhićenja zbog neovlaštenog upada na posjed. To je bio trenutak kad je odlučio postati policajac.

"Nisam htio da još djece iskusi ono što sam ja pa sam nastojao inicirati promjene iznutra", napisao je Adams u NY Timesu 2014.

Pridružio se policijskim snagama sredinom 1980-ih kad je kriminal u gradu bio raširen. Služio je 22 godine i postao kapetan.

Pragmatičan stil

Adams je 1995. bio suosnivač skupine zagovornika borbe protiv rasizma u policiji, što je problem koji i danas postoji.

Otišao je u mirovinu 2006., a iste godine izabran je u senat države New York gdje je služio do 2013. kad je pobijedio na izborima za predsjednika četvrti Brooklyn, što mu je bila odskočna daska za gradonačelničke ambicije.

Osvojio je stranačke predizbore u lipnju obećanjem da će se suočiti s nejednakostima, reformirati obrazovani sustav i suzbiti nasilni kriminal koji je rastao u pandemiji.

Protivi se smanjenju policijskog proračuna, što žele mnogi na američkoj ljevici i protiv je povećanja poreza bogatima, što je politika koju je De Blasio glasno zastupao tijekom svoje predizborne kampanje prije osam godina.

"Mislim da Adams straši progresivce", rekao je profesor javnih politika Joseph Viteritti s Hunter koledža za AFP.

Politički stručnjak Robert Shapiro sa Sveučilišta Columbia smatra da će Adamsov "stil biti umjeren, pragmatičan, a ne ideološki liberalan".

Adams je rekao da je veganstvom pobijedio dijabetes koji mu je dijagnosticiran 2016., a prošle godine je objavio knjigu čiji je cilj uvjeriti Afroamerikance da prijeđu na biljnu prehranu.

Prvi crni njujorški gradonačelnik bio je David Dinkins, koji je vodio je najveći američki grad u jednom mandatu, od 1990. do 1993.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. studeni 2021 11:00