MNOGI SE EVAKUIRAJU

Od ruskog povlačenja u granatiranju Hersona poginule 32 osobe: ‘Uništavaju grad i ubijaju mirno stanovništvo‘

Rusi su sada pozicionirani na istočnoj obali Dnjepra, odakle redovito granatiraju grad

Uništene zgrade u Hersonskoj oblasti

 Bulent Kilic/Afp

Najmanje 32 osobe u južnoj ukrajinskoj regiji Herson ubijene su u ruskom granatiranju otkako su se snage te države povukle prije dva tjedna, rekao je u subotu šef ukrajinske policije.

Ruske snage završile su povlačenje iz grada Hersona 11. studenoga nakon gotovo devetomjesečne okupacije. Sada su pozicionirani na istočnoj obali Dnjepra, odakle redovito granatiraju grad.

"Svakodnevno rusko granatiranje uništava grad i ubija mirno lokalno stanovništvo. Ukupno je Rusija ubila 32 civila u regiji Herson od završetka okupacije", rekao je načelnik nacionalne policije Ihor Klimenko u objavi na Facebooku.

"Mnogi se ljudi evakuiraju kako bi potražili utočište u mirnijim dijelovima zemlje. Ali mnogi stanovnici ostaju u svojim domovima i moramo im pružiti najveću moguću sigurnost", nastavio je.

Prošlog je tjedna jedan visoki dužnosnik kazao da će Ukrajina uskoro početi evakuirati ljude koji žele napustiti regiju.

Klimenko je također rekao da su istražitelji zabilježili ukupno 578 ratnih zločina koje su počinile ruske trupe, dok Moskva rutinski odbacuje optužbe da su civili meta njezinih snaga.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2023 16:19