NOVA MJERA

Od subote besplatna kontracepcija za Francuskinje u dobi od 18 do 25 godina

Mladim će ženama biti besplatna jedna konzultacija godišnje s liječnikom, liječnički pregled i sredstva za zaštitu od trudnoće

Kontracepcija; ilustracija

 Garo/AFP

Besplatna kontracepcija od subote će u Francuskoj biti dostupna mladim ženama u dobi od 18 do 25 godina, koje sve manje koriste zaštitu od trudnoće iz financijskih razloga, a procjenjuje se da ih je gotovo tri milijuna.

Francuski ministar zdravstva Olivier Véran mjeru je najavio još u rujnu, istaknuvši da se sve više mladih žena odriče kontracepcijskih sredstva iz financijskih razloga.

O tome je govorila i glasnogovornica francuske feminističke udruge "En avant tous", Louise Delavier: "Mlade žene u dobi između 18 i 25 godina vrlo su ranjive jer gube puno prava u odnosu na vrijeme kada su bile maloljetne i ekonomski stoje prilično loše", rekla je AFP-u.

U Francuskoj je kontracepcija za maloljetne osobe besplatna.

Po podacima ministarstva zdravstva, mladim će ženama biti besplatna jedna konzultacija godišnje s liječnikom ili primaljom, liječnički pregled i sredstva za zaštitu od trudnoće, bilo da je riječ o kontracepcijskim pilulama, spiralama, dijafragmama ili hitnoj hormonskoj kontracepciji.

No Leslie Fonquerne, sociologinja specijalizirana za rodna pitanja smatra da "ova mjera ni na koji način ne rješava neravnotežu između žena i muškaraca kada je kontracepcija posrijedi".

Slično razmišlja i Sarah Durocher, dopredsjednica pokreta za planiranje obitelji koja se zalaže za "seksualni odgoj za sve spolove".

"Seksualni odgoj je ključ koji omogućuje ljudima da saznaju svoja prava i da znaju gdje ih mogu ostvariti, bilo da se radi o pitanjima vezanim za kontracepciju, za pobačaj ili nasilje."

Europski parlamentarni forum za seksualna i reproduktivna prava (EPF), koji ocjenjuje "pristup modernoj, učinkovitoj i pristupačnoj kontracepciji" u Europi, Francusku je svrstao na drugo mjesto u svome Atlasu kontracepcije za 2020., odmah iza Belgije. Po tom pitanju najlošije u Europi stoji Poljska.

"Premda neki oblik kontracepcije u europskim državama koristi gotovo 60 posto žena u fertilnoj dobi, 35 posto trudnoća u Europi se smatra neplaniranima", ističu predstavnici Foruma.

Za Jocelyne Adriant-Mebtoul, predsjednicu francuske Koordinacije europskoga ženskog lobija, "razlike između zemalja mogu se objasniti postojanjem konzervativnih pokreta koji su vrlo organizirani na globalnoj razini".

"Određen broj europskih zemalja koje su protiv pobačaja istodobno je i protiv kontracepcije. Njihova se stajališta temelje na vjerskoj osnovi i viziji po kojoj je jedina ženina uloga rađanje djece", rekla je AFP-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. prosinac 2023 22:27