SUZBIJANJE ZARAZE

Od subote je u Njemačkoj obavezno testiranje na COVID-19 svih povratnika iz rizičnih područja

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je ‘pitanje solidarnosti‘, istaknuo je ministar zdravstva
 Ina FASSBENDER/AFP

Njemačka od subote uvodi obvezu testiranja na COVID-19 za sve putnike koji se vraćaju iz rizičnih područja, štedeći ih tako obavezne karantene, rekao je u četvrtak ministar zdravstva.

Ova odluka je najavljena prošloga tjedna, ali se nije znalo kad će točno stupiti na snagu.

- Od subote svi koji se vraćaju s rizičnih područja moraju se podvrgnuti testiranju. Odnosno, svi koji se vraćaju s takvog područja moraju imati potvrdu o negativnom nalazu testiranja (ne starijem od 48 sati) ili se testirati ovdje - rekao je Jens Spahn na tiskovnoj konferenciji u Berlinu.

Dosad su svi koji su se vraćali s rizičnih područja, među kojima su većinom zemlje izvan Europske unije, ali i tri španjolske pokrajine (autonomne zajednice Aragon, Katalonija i Navarra), a od srijede i belgijska pokrajina Anwerpen, morali biti u Njemačkoj u 14-dnevnoj karanteni ako nisu imali potvrdu o negativnom nalazu testa koji je besplatan.

Ovim obaveznim testiranjem Njemačka se opredijelila za "sigurnost".

- Itekako sam svjestan da je riječ o zadiranju u osobnu slobodu, ali mislim da je to razumno zadiranje. Sloboda ne znači uvijek slobodu samo za mene, nego uključuje odgovornost - rekao je Spahn.

Troškove testiranja u cijelosti snosi vlada, što je "pitanje solidarnosti", istaknuo je ministar.

Njemačka, u kojoj ovoga tjedna u nekim saveznim pokrajinama počinje škola nakon ljetnog raspusta, razmjerno je dobro prošla u epidemiji novog koronavirusa, sa službeno 9175 umrlih, ali strahuje da bi virus mogli donijeti putnici koji se vraćaju iz inozemstva.

Već nekoliko tjedana porast broja novozaraženih zabrinjava njemačke vlasti.

U četvrtak je ugledni institut Roberta Kocha objavio da je u zadnja 24 sata zabilježeno 1045 novih slučajeva, koliko ih nije bilo od svibnja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 18:37