LIBERALIZACIJA MJERA

Od subote u ponoć na snagu stupaju nova korona pravila pri ulasku u Srbiju, na popisu i Hrvatska

Priznavat će se potvrde o potpunom cijepljenju protiv covida-19 i potvrda o preboljenju pri ulasku stranih državljana u Srbiju
 Ilustracija/Bozana Pavlica/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

U Srbiji će od 24. srpnja u ponoć stupiti na snagu nova korona pravila o ulasku u zemlju koja podrazumijevaju potvrdu o potpunom cijepljenju ili preboljenju covida-19, a među državama čiji se certifikati priznaju je i Hrvatska.

Srbijanska vlada usvojila je Zaključak o davanju suglasnosti za priznavanje potvrde o potpunom cijepljenju protiv covida-19 i potvrda o preboljenju pri ulasku stranih državljana u Srbiju, priopćeno je iz Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

Na popisu država čiji se certifikati priznaju od 24. srpnja su Gruzija, Monako, Cipar, Libanon, Moldavija, San Marino, Tunis, Hrvatska i Slovačka, a u najskorije vrijeme očekuje se da i građanima Armenije, Sirije i Egipta bude omogućen ulazak u Srbiju samo s potvrdom o potpunom cijepljenju.

Hrvatska je i na popisu još 16 zemalja koje su obuhvaćene liberalizacijom mjera i za čije se državljane dopušta ulaz uz potvrdu o preboljenju ili uz odgovarajući PCR ili BAT (brzi antigenski test), a primjena također počinje u ponoć 24. srpnja.

Ministrica trgovine i turizma Tanja Matić istaknula je, u povodu liberalizacije mjera, da je devizni priljev od turizma povećan za 29,3 posto u odnosu na 2020. godinu, ocijenivši kako se novom odlukom Vlade može očekivati "još veći priljev stranih turista" te "uspješnija turistička sezona i značajna ekonomska dobit".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. veljača 2023 16:10