SVE MANJI BAZEN

Od svih koji bi mogli zaprijetiti Trumpu jedino njoj raste rejting: Leđa joj čuva i moćni industrijalac

Oči svih gledatelja ovoga će puta biti uprte u Nikki Haley, bivšu guvernerku Južne Karoline i nekadašnju Trumpovu veleposlanicu pri UN-u

Nikki Haley

 Peter Zay/Anadolu Via Afp

Bazen kandidata na američkoj desnici, koji se s trona nadaju svrgnuti i više nego očitog favorita stranačkih predizbora, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, smanjio se na četiri najžilavija. Ron DeSantis, Nikki Haley, Chris Christie i Vivek Ramaswamy, jedini su pretendenti za nominaciju koji su zadovoljili do sad najstrože kriterije za četvrtu debatu, a suočit će se na Sveučilištu Alabama u Tuscaloosi ove srijede u 20 sati po lokalnom vremenu. Zainteresirani gledatelji raspravu će ovoga puta moći pratiti na NewsNations kanalu, a u ulozi moderatora bit će cijela paleta konzervativnih voditelja, među kojima će fotelju naći i kontroverzna Megyn Kelly.

Oči svih gledatelja ovoga će puta biti uprte u Nikki Haley, bivšu guvernerku Južne Karoline i nekadašnju Trumpovu veleposlanicu pri UN-u, koja je prošloga tjedna osigurala podršku republikanske grupacije američkog industrijskog moćnika Charlesa Kocha, zbog čega se nametnula kao najozbiljnija izazivačica Donaldu Trumpu na ovogodišnjim predizborima.

image

Chris Christie, Ron DeSantis, Nikki Haley, Vivek Ramaswamy

Robyn Beck/Afp

Guverner Floride, Ron DeSantis, od kojeg je većina političkih analitičara očekivala da će preuzeti tu laskavu titulu, nikako ne uspijeva preokrenuti rejting već mjesecima u slobodnom padu. Upravo zato, postavlja se pitanje koliko će dugo još opstati u utrci, jer bi se u ovako ključnoj fazi predizborne kampanje kako donatori, tako i glasači, mogli okretati jednom kandidatu, pri čemu bi Haley mogla ponajviše profitirati.

Bivši guverner New Jerseyja, Chris Christie, i američki poduzetnik Vivek Ramaswamy, također su zadovoljili kriterije za sudjelovanje u ovoj debati; tj. organizatorima su uspješno dokazali da imaju najmanje 80.000 donatora te da se u dvije ankete na nacionalnoj razini kreću iznad 6 posto.

U utrci je formalno, još uvijek, i bivši guverner Arkansasa, Asa Hutchinson, strastveni kritičar Donalda Trumpa i pripadnik umjerene struje Republikanske stranke, no kako se njemu rejting kreće oko 1 posto, ove se srijede neće pridružiti kolegama na podiju u Alabami.

Kandidaturu je nedavno povukao i guverner Sjeverne Dakote, Doug Burgum, čija kampanja nikako nije dobivala zamah.

Treba napomenuti kako se Donald Trump također neće pridružiti četvorki na podiju ove srijede, zato što smatra kako uživa toliku prednost (prema posljednjim anketama, oko 60 posto u odnosu na prvog sljedećeg protukandidata) da se uopće ne treba boriti za simpatije biračkog tijela američke desnice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. svibanj 2024 06:26