LJUTITA GRETA

‘Od svjetskih lidera slušamo samo ‘bla, bla, zelena ekonomija, bla, bla.‘ I kamo nas je to odvelo?‘

Prema podacima UN-a, emisije ugljika na dobrom su putu da narastu za 16 posto do 2030., umjesto da se upola smanje
Greta Thunberg
 Miguel Medina/AFP

Greta Thunberg na Youth4Climate Summitu (Mladi za klimu) oštro je prozvala svjetske lidere zbog njihovih praznih obećanja da će se pozabaviti klimatskom krizom, opisavši njihove riječi kao jedno obično 'bla, bla, bla'.

'Gradite bolje. Bla bla bla. Zelena ekonomija. Bla bla bla. Nula emisija do 2050. Bla, bla, bla', rekla na summitu Youth4Climate u utorak u Milanu u Italiji. 'Ovo je sve što čujemo od naših takozvanih vođa. Riječi koje zvuče sjajno, ali do sada nisu učinile ništa. Naše nade i ambicije utapaju se u njihovim praznim obećanjima', kazala je Thunberg.

Da osnaži svoj argument, Poznata klimatska aktivistica citirala je i izjave britanskog premijera Borisa Johnsona ('Ovo nije neki skupi, politički korektan, zeleni čin grljenja zečića') i indijskog premijera Narendre Modija ('Borba protiv klimatskih promjena zahtijeva inovacije, suradnju i volju'), te naglasila da znanost ne laže.

Thunberg je ovo izjavila uoči klimatskog summit Cop26 koji počinje u Glasgowu 31. listopada, a na kojem će pokušati postići konkretnije obvezivanje zemalja diljem svijeta na drastično smanjivanje emisija stakleničkih plinova. Prema podacima UN-a, emisije CO2 na dobrom su putu da narastu za 16 posto do 2030., umjesto da se upola smanje, što bi bilo potrebno kako bi se globalno zagrijavanje zadržalo ispod međunarodno dogovorene granice od 1.5°C.

'Kamo nas je to odvelo'?

'Naravno da nam je potreban konstruktivan dijalog', rekla je Thunberg, čiji je samostalni prosvjed iz 2018. potaknuo milijune mladih da se priključe demonstracijama za klimu.

'No to 'bla, bla, bla' traje već 30 godina i kamo nas je to dovelo? Još sve možemo preokrenuti - to je posve moguće. Bit će potrebno hitno, drastično godišnje smanjenje emisija, a ne ako sve ostane kao danas. Namjerno nedjelovanje naših vođa izdaja je svih sadašnjih i budućih generacija.'

Istraživanje objavljeno u ponedjeljak pokazalo je da će djeca rođena danas doživjeti mnogo više ekstremnih toplinskih valova i drugih klimatskih katastrofa tijekom svog života od svojih djedova i baka, čak i ako države ispune svoja obećanja o smanjenju emisija.

Thunberg, Vanessa Nakate iz Ugande i stotine drugih mladih ljudi iz cijelog svijeta prisustvuju Youth4Climate Summitu. Domaćin sastanka je talijanska vlada, inače partner Britanije u organizaciji summita Cop26.

Probrana imena

Tijekom summita bit će organizirane razne radionice na kojima će mladi raspravljati o tome kako povećati svoje sudjelovanje u donošenju odluka, svoju ulogu u transformaciji korištenja energije, očuvanju prirode i prilagodbi klimi te o tome kako obrazovanje može stvoriti društvo svjesno klimatskih izazova. Ovaj summit svojevrsni je nastavak summita o klimi za mlade koji je održan u sjedištu UN-a u New Yorku 2019.

'Na ovakve sastanke pozivaju probrana imena kako bi se mogli praviti da nas slušaju. Ali očito nas ne slušaju. Naše emisije i dalje rastu. Znanost ne laže', bila je oštra Thunberg.

'Ne možemo više dopustiti ljudima na vlasti da odlučuju što je politički moguće. Ne možemo više dopustiti ljudima na vlasti da odlučuju što je nada. Nada nije pasivna. Nada nije 'bla, bla, bla'. Nada govori istinu. Nada poduzima mjere. A nada uvijek dolazi od ljudi', zaključila je Greta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:43