NEZAKONITO UHIĆENJE

Odbačen slučaj protiv Grete Thunberg: ‘Bilo je 1000 svjedoka, a znate koliko su izjava uzeli - ni jednu‘

21-godišnja aktivistica uhićena je na prosvjedu protiv klimatskih promjena kod hotela InterContinental u Mayfairu 17. listopada

Greta Thunberg

 Daniel Leal/Afp

Sud je odlučio da Greta Thunberg i četvero suoptuženih nisu prekršili zakon kada su odbili poslušati policiju i nastavili prosvjedovati za spas klime, piše BBC.

Ona i još četiri osobe, u dobi između 19 i 59 godina, optužene su da nisu postupile po zapovijedi policije da premjeste svoj prosvjed na određeno mjesto u blizini konferencije naftaša U Londonu.

Okružni sudac John Laws odbacio je optužbu i rekao da za nju nema dokaza. Dodao je da je policija pokušala nametnuti ‘nezakonite‘ uvjete tijekom prosvjeda.

image

Greta Thunberg

Henry Nicholls/Afp

21-godišnja aktivistica uhićena je na demonstracijama protiv klimatskih promjena u blizini hotela InterContinental u londonskoj otmjenoj četvrti Mayfairu17. listopada.

Sudac je rekao da je policija prosvjednicima nametnula uvjete ‘toliko nejasne da su nezakoniti‘, pa prema tome oni koji se uvjeta nisu pridržavali, nisu počinili prekršaj.

‘Prilično je znakovito da nisu uzete izjave svjedoka iz hotela - a to je otprilike 1000 ljudi - niti od bilo koga tko je pokušavao ući u hotel‘, rekao je sudac Laws. ‘Nije bilo dokaza o ometanju prolaza vozilima, niti o ometanju hitnih službi ili bilo kakvom dovođenju u opasnost.‘

Rekao je da je prosvjed bio ‘u potpunosti miran, civiliziran i nenasilan‘, kritizirao je dokaze koje je tužiteljstvo podnijelo o lokaciji na koju su se prosvjednici trebali premjestiti i rekao da je jedinu korisnu snimku koju je dobio ‘snimila prosvjednica koja se spuštala užetom‘.

image

Greta Thunberg

Henry Nicholls/Afp

Na sudu je rečeno da su se prosvjednici počeli okupljati u blizini hotela u listopadu prošle godine oko 07:30, nakon čega je došla policija kako bi osigurala nesmetan prolaz.

No kako prosvjednici nikome nisu onemogućavali prolaz, uhićenje prosvjednika bilo je posve nepotrebno.

Inače u tom je hotelu bio organiziran sastanak rukovoditelja naftnih kompanija u sklopu Energy Intelligence Foruma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 16:27