MARINKO ČAVARA

‘Odbacujem optužbe State Departmenta. Stavili su se na istu stranu s naručiteljima mog ubojstva‘

‘Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-u, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine‘, rekao je Čavara

Marinko Čavara

 Isa Terli/ANADOLU AGENCY/Anadolu Agency via AFP

Ministarstvo financija Sjedinjenih Američkih Država objavilo je odluku o sankcioniranju ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića te predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Marinka Čavare jer su, kako se tvrdi, "ugrozili stabilnost regije podrivajući Daytonski sporazum i demokratske procese ili institucije".

SAD visokom dužnosniku HDZ-a BiH Marinku Čavari na teret stavlja da od 2019. godine, kao predsjednik Federacije BiH, nije imenovao suce po listi kandidata koje je dostavilo Visoko sudsko i tužilačko vijeće za popunu upražnjenih mjesta. Imenovanje sudaca dužnost je predsjednika Federacije BiH.

- U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne... State Department stavio se na istu stranu s nalogodavcima za moje ubojstvo - poručio je predsjednik Federacije BiH dan nakon što je stavljen na američku "crnu listu".

"U ponedjeljak sam iz medija saznao da mi je Ministarstvo financija SAD-a izreklo sankcije i 'stavilo na crnu listu' zbog navodne blokade Federacije BiH, neimenovanja sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, te su naveli niz sporazuma - od Daytonskog pa niza drugih koje navodno ja kršim", rekao je Čavara.

"U potpunosti odbacujem sve navedene optužbe kao neistinite i tendenciozne. U svom političkom djelovanju, u potpunosti radim na provođenju Ustava, zakona i Daytonskog i Washingtonskog mirovnog sporazuma i svih drugih sporazuma koji se odnose na Federaciju BiH i BiH, te sam zbog toga iznenađen ovim izrečenim sankcijama", dodao je.

"S druge strane, iznenađen sam da State Department nema važnija posla u vrijeme dok se uspostavlja novi svjetski poredak od političke ocjene mog rada i kazne za nešto što nisam mogao uraditi", ustvrdio je.

"Nemogućnost uspostave nove izvršne vlasti nakon izbora 2018. godine ima iste razloge kao i neimenovanje sudaca Ustavnog suda Federacije BiH, a to je nepostojanje političkog dogovora u Federaciji BiH za što ja ne mogu biti odgovoran, a pogotovo ne prema onima koji su uzeli sebi za pravo da izreknu sankcije Predsjedniku Federacije BiH bez navođenja po kojoj odredbi međunarodnog prava", rekao je.

"Mada su se mnogi politički stavovi mogli razumjeti iz tendencioznog i neistinitog izvješća gospodina (Markusa) Schmidta u UN-u koje su protiv stabilizacije političke situacije u BiH, a možda to po mišljenju mnogih istima i nije cilj. Svjestan sam da je pravo na strani jačeg bez obzira koliko to bilo protiv svih normi prava čovječanstva, pojedinca i suvereniteta država. Podsjećam da sam zbog istog problema 2017. godine trebao biti ubijen u planiranoj prometnoj nesreći te mi je iznenađenje veće da se State Department stavio na istu stranu s nalogodavcima za moje ubojstvo. Očito je da je dezinformacija u SAD-u stigla uz pomoć izlobiranih - kupljenih informatora", dodao je.

"Zbog velikog broja upita po pitanju imovine u SAD-u, informiram javnost da izvan Busovače nemam nikakve imovine. U svom radu ću i dalje, sukladno Ustavu Federacije BiH i BiH, djelovati za uspostavu bolje i pravednije BiH za sva tri konstitutivna naroda i svakog njenog žitelja bez obzira na one koji su protiv toga iz bilo kojih razloga i bez obzira koliko moćni bili", poručio je predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 17:25