UBOJSTVO REEVE STEENKAMP

ODBIJEN ZAHTJEV OSCARA PISTORIUSA DA MU SE SMANJI ZATVORSKA KAZNA Slavni paraolimpijac će zbog ubojstva djevojke u zatvoru morati provesti 15 godina

Oscar Pistorius
 Alon Skuy / REUTERS

Najviši sud Južnoafričke republike odbio je zahtjev paraolimpijca Oscara Pistoriusa (31) da mu se smanji 15-godišnja zatvorska kazna koju je 2013. dobio za ubojstvo svoje djevojke Reeve Steenkamp, piše Daily Mail.

Pistorius je tražio od Ustavnog suda da mu se revidira kazna koja je povećana sa prvotnih šest na 15 godina. Sud je međutim u ponedjeljak objavio da je odbio njegov zahtjev uz obrazloženje da to nije pitanje za Ustavni sud. Samu odluku sud je donio 28. ožujka.

Podsjećamo, Južnoafrički paraolimpijac upucao je svoju djevojku rano ujutro na Valentinovo 2013. godine kada je ispalio četiri hica kroz zatvorena i zaključana vrata WC-a koji se nalazio odmah pored spavaće sobe u kući gdje su živjeli. Pistorius je rekao da je mislio da je riječ o provalniku.

Pistorius je 2014. godine osuđen za ubojstvo vrijedno krivnje, odnosno ubojstvo iz nehaja, ali mu je presuda kasnije prekvalificirana u ubojstvo. Paraolimpijac se pokušao žaliti Ustavnom sudu na presudu, međutim zahtjev za saslušanjem mu je odbijen. Odvjetnički timovi Pistoriusa i države već se neko vrijeme na sudovima bore oko dužine njegove kazne.

"Ovo je kraj puta. Pravnih opcija više nema", rekao je za AFP glasnogovornik južnoafričkog državnog odvjetništva Luvuyo Mfaku, pozdravivši odluku suda. Odvjetnica obitelji Steenkamp Tania Koen rekla je da je obitelj ubijene uvijek vjerovala u pravni sustav.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 13:13