ŠUTI O ZLOČINIMA

Odbor neće oduzeti Nobelovu nagradu Aung San Suu Kyi unatoč njezinoj šutnji o masovnim ubojstvima muslimana Rohindža

Aung San Suu Kyi
 Soe Zeya Tun / REUTERS

Norveški odbor za dodjelu Nobelove nagrade objavio je u srijedu da nagradu za mir neće oduzeti mijanmarskoj čelnici Aung Sann Suu Kyi unatoč peticiji i pozivima zbog njezine šutnje na masovna ubojstva muslimana Rohindža u njezinoj većinski budističkoj domovini.

U ponedjeljak su istražitelji Ujedinjenih naroda objavili da je mjanmarska vojska masovno ubijala i silovala pripadnike manjinskih Rohindža s genocidnim namjerama i pozvali da se vrhovnom vojnom zapovjedniku i petorici generala mjanmarske vojske sudi za najteže zločine prema međunarodnom pravu.

Aung San Suu Kyi, koja je na čelu mjanmarske vlade, dobila je Nobelovu nagradu za mir 1991., kao priznanje njezinoj kampanji za demokraciju, no danas je u svijetu oštro kritizirana zbog šutnje o zločinima vojske nad Rohindžama.

"Važno je podsjetiti da se Nobelova nagrada, bilo da je riječ o fizici, književnosti ili miru, dodjeljuje za priznanja vrijedan napor ili postignuće u prošlosti", rekao je Olav Njoelstad, tajnik u Norveškom odboru za Nobelovu nagradu.

"Aung San Suu Kyi dobila je nagradu za svoju borbu za demokraciju i slobodu do 1991. godine, kada je bila izabrana", rekao je.

Propisi o dodjeli Nobelove nagrade ne dopuštaju da se ona naknadno oduzme. U Odboru za Nobelovu nagradu je pet Norvežana, uglavnom bivših političara i akademika, a oni odražavaju različite snage u norveškom parlamentu.

Nobelove nagrade dodjeljuju se u Švedskoj. Lani je peticija prikupila stotine tisuća potpisa kojima se tražilo oduzimanje nagrade San Suu Kyi, no Odbor je to također odbio.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. studeni 2023 09:07