ULAZI U VRHOVNI SUD?

Odbor Senata prihvatio nominaciju Trumpove sutkinje, demokrati bojkotirali glasanje

Izborom Barrett bit će šest konzervativnih i troje liberalnih sudaca u Vrhovnom sudu
 Olivier Douliery/AFP

Odbor za pravosuđe američkog Senata, koji kontroliraju republikanci, prihvatio je nominaciju Amy Coney Barrett za sutkinju Vrhovnog suda unatoč bojkotu demokrata čime je oslobođen put za njezino potvrđivanje u Senatu.

Svih 12 članova iz redova republikanaca glasalo je za Barrett, dok je 10 demokrata bojkotiralo glasanje.

Predsjednik Odbora za pravosuđe Lindsey Graham rekao je da je bojkot demokrata "njihov izbor". "Nećemo im dopustiti da preuzmu Odbor", dodao je Graham.

Graham je prije glasanja rekao da je ovo "prijelomni trenutak" za konzervativce. Izborom Barrett bit će šest konzervativnih i troje liberalnih sudaca u Vrhovnom sudu.

Vođa demokrata u Senatu Chuck Schumer i demokrati iz Odbora za pravosuđe rekli su da je nominacija Barrett "od početka varljiv proces".

Dodali su da "neće dati legitimitet ovom procesu sudjelovanjem u glasanju odbora" samo 12 dana prije predsjedničkih izbora između republikanca Donalda Trumpa i demokrata Joea Bidena.

Trump je nominirao Barrett za sutkinju Vrhovnog suda nakon smrti liberalne ikone, sutkinje Ruth Bader Ginsburg. Barrett je treća osoba koju je Trump nominirao u Vrhovni sud koji se sve više okreće udesno.

Miljenica kršćanskih konzervativaca pokušala je zaobići pitanja o pobačaju, predsjedničkim ovlastima, klimatskim promjenama, biračkim pravima i Obamacareu na saslušanju u Odboru za pravosuđe što je razbjesnilo demokrate.

Barrett (48) je pobožna katolkinja koja se osobno protivi pobačaju. Na saslušanju je rekla da presuda Roe protiv Wade iz 1973., kojom je legaliziran pobačaj, nije "super presedan" koji se ne bi mogao poništiti. No također je rekla da nema namjeru ukidati pravo na pobačaj.

Trump je još 2016. rekao da će imenovati suce koji će poništiti tu presudu.

Republikanci požuruju imenovanje Barrett

Republikanski senatori iskoristili su sve mogućnosti da se osigura potvrđivanje Barrett u Vrhovni sud prije izbora 3. studenog. Republikanci s 53 zastupnika imaju većinu u Senatu.

Trump je rekao da vjeruje da će Vrhovni sud odlučiti o ishodu izbora i jasno dao do znanja da želi imati Barrett na svim slučajevima koji su povezani s izborima.

Demokrati su pritisnuli Barrett da se izuzme iz takvih slučajeva zbog potencijalnog sukoba interesa, ali je Barrett odbila njihove zahtjeve.

Nijedan sudac još nije potvrđen u Vrhovni sud neposredno prije predsjedničkih izbora.

Republikanci se nadaju da će potvrđivanje Barrett dati zamah izbornim kampanjama republikanskih senatora pred kojima je teška borba, uključujući Grahama u Južnoj Karolini, Jonija Ernsta u Iowi i Thoma Tillisa u Sjevernoj Karolini.

Demokrati se protive imenovanju novog suca prije izbora jer to isto nije dopušteno Trumpovom prethodniku Baracku Obami 2016. jer je bila izborna godina.

Neki na ljevici su predložili da se poveća broj sudaca Vrhovnog suda ako Biden pobijedi kako bi se spriječilo skretanje suda udesno, što su republikanci osudili. Biden je rekao da "nije fan" te opcije, ali je nije potpuno odbacio.

Barrett još mora potvrditi Senat u kojem sjedi 100 zastupnika - 53 republikanaca i 47 demokrata.

Republikanci su odredili idući ponedjeljak za glasanje u tom tijelu, što znači da stranka vjeruje da ima dovoljno glasova da potvrdi doživotno imenovanje Barrett u najviši američki sud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 06:38