SIJU STRAH NA ULICAMA

Odbor UN-a za ljudska prava poziva Iran da raspusti policiju za ćudoređe: ‘Zaštitite žene i djevojčice‘

Žena koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, uhićenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom

Žene u Teheranu

 Morteza Nikoubazl/Nurphoto Via AFP

Odbor za ljudska prava Ujedinjenih naroda u petak je izrazio zabrinutost zbog postupanja Irana prema ženama i djevojčicama i pozvao na raspuštanje iranske policije za ćudoređe.

U svom pregledu stanja ljudskih prava u Iranu, Odbor je rekao da bi Teheran trebao uvesti zakone koji štite žene i djevojčice od bilo kojeg oblika nasilja.

Država bi trebala usvojiti sveobuhvatan zakon kojim se kriminaliziraju svi oblici nasilja nad ženama i djevojčicama, koji bi se izričito bavio obiteljskim nasiljem, silovanjem u braku i zločinima počinjenima u ime takozvane "časti", stoji u izvješću Odbora.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini, koja je prošle godine držana u pritvoru policije za ćudoređe zbog kršenja pravila koja zahtijevaju od žena da nose hidžab, izazvala je višemjesečne protuvladine prosvjede širom zemlje.

Njezina smrt oslobodila je godinama nakupljani prigušeni bijes zbog niza problema: od nedostatka političkih i životnih sloboda do ekonomskih poteškoća, što je izazvalo najgoru krizu legitimiteta klerikalnog establišmenta u desetljećima.

UN-ov Odbor rekao je da bi Iran trebao "izmijeniti ili ukinuti zakone i politike koje kriminaliziraju nepoštivanje obveznog pokrivanja... i raspustiti policiju za ćudoređe".

Iranska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira izvješće Odbora.

Iranska policija i milicija Basidž, koji su povezani s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, provode obvezna javna pravila odijevanja koristeći nasilje, prema Ujedinjenim narodima i skupinama za ljudska prava. Žena koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, uhićenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom.

Aktivisti koji su osporili zakone suočeni su s višegodišnjim zatvorskim kaznama.

Iranski dužnosnici za nemire su okrivili strane neprijatelje, posebice Sjedinjene Države i Izrael.

Klerikalno vodstvo šijitskih muslimana u Teheranu opisalo je hidžab kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije".

Policija za ćudoređe uglavnom je nestala s ulica nakon što je Amini umrla u njihovom pritvoru. Budući da su prosvjedi propali, oni su se vratili na ulice i postavljene su nadzorne kamere kako bi se identificirale i kaznile žene bez hidžaba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. travanj 2024 14:09