NIŠTA OD PRIMIRJA

ODGOĐENA EVAKUACIJA CIVILA IZ ALEPA Grad je ponovno na udaru zračnih i topničkih napada!

 Omar Sanadiki / REUTERS

NOVO 15:19 - Planirana evakuacija područja koja su bila pod kontrolom pobunjenika u Alepu odgođena je u srijedu nakon što je Iran postavio nove uvjete, a grad je ponovno na udaru zračnih i topničkih napada.

Iran, jedan od glavnih pristaša sirijskog predsjednika Bašara al-Asada u borbi za Alep, želi istodobnu evakuaciju ranjenih iz sela Foue i Kefraje koja su pod opsadom pobunjenika, rekli su izvori u UN-u i među pobunjenicima.

Pobunjeničke skupine navode da je to samo izlika kako bi se odgodila evakuacija. Oporbena televizijska postaja je izvijestila da će odgoda vjerojatno trajati do četvrtka.

Primirje u čijem su sklapanju u utorak posredovale Rusija, Asadova najmoćnija saveznica, i Turska trebalo je okončati sukobe u Alepu.

Međutim, zračni udari, granatiranje i pucnjava ponovno su pogodili grad u srijedu ujutro i jedna promatračka skupina je priopćila da izgleda da je primirje propalo. Sirijska državna televizija je javila da je u pobunjeničkom granatiranju područja Bustan al-Kasra, koje je vojska nedavno osvojila, ubijeno šest osoba.

Rusija navodi da su vladine snage odgovorile na napade pobunjenika. Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov kazao je kako će otpor pobunjenika vjerojatno biti slomljen u iduća dva ili tri dana.

-------------------------

12:09 ALEP - Izvlačenje civila i pobunjenika iz sirijske metropole Alepa najavljeno za srijedu u zoru kasni nekoliko sati i moglo bi biti odgođeno do četvrtka, izvijestili su mediji s terena, a oporbeni čelnik je za zastoj optužio Iran i šijitske milicije koje se bore na strani predsjednika Bašara al Asada.

Dogovor pod rusko-turskim pokroviteljstvom obznanjen u utorak navečer predviđa izvlačenje civila i pobunjenika koji još drže preostale položaje u tom drugom po veličini sirijskom gradu koji je pao u ruke Asadove vojske.

Evakuacija je trebala početi u srijedu u 4 sata po srednjoeuropskom vremenu, izvijestili su Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) i mjesni izvori. No tri sata poslije, dvadesetak zelenih autobusa koji su čekali u četvrti Salahedin podijeljenoj na režimski i pobunjenički dio, još se nisu pomaknuli s mjesta, javio je novinar. Vozači autobusa spavali su u svojim vozilima i nijedan civil ni pobunjenik nije se mogao vidjeti u blizini.

Zasad nema nikakva obrazloženja pobunjenika, režima, Moskve ni Ankare. Pobunjenički izvori su rekli da primirje ostaje na snazi unatoč odgodi evakuacijskog plana.

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u srijedu da je ukupno 6000 civila napustilo Alep u posljednja 24 sata, te da je u istom razdoblju 366 pobunjenika položilo oružje i otišlo iz grada.

U posljednjem pobunjeničkom džepu u Alepu u četvrti Al Mašad, velik broj civila je izašao na ulicu u 4 sata iščekujući vijesti u vezi s autobusima. Mnogi su proveli noć na nogostupima zbog nedostatka skloništa.

Dogovor o evakuaciji su u utorak navečer objavile su pobunjeničke skupine a potvrdile Rusija i Turska, pokrovitelji režima Bašara al Asada, odnosno oporbe, nakon međunarodne bure koju su potaknuli užasni zločini nad civilima počinjeni u četvrtima koje je vojska ponovo zauzela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 23:45