NOVI PROBLEM

Odgođeno je glasanje: Ulazak Švedske u NATO zapeo u turskom parlamentu

Prijedlog zakona prvo mora odobriti odbor, a potom izglasati parlament. Erdogan će ga tada potpisati
 Adem Altan/Afp

Vanjskopolitički odbor turskog parlamenta odgodio je u četvrtak glasanje o ulasku Švedske u NATO.

Predsjednik odbora Fuat Oktay rekao je da će odbor, koji kontrolira vladajuća stranka turskog predsjednika Tayyipa Erdogana AKP, još o tome razgovarati i prijedlog zakona vratiti na dnevni red idući tjedan, ali nije odredio točan datum.

"Da bi svi zastupnici odobrili članstvo Švedske u NATO-u, svi moraju biti u potpunosti uvjereni. Razgovarat ćemo o svemu tome na našem idućem sastanku", rekao je novinarima nakon višesatne rasprave.

Odbor može odobriti prijedlog zakona jednostavnom većinom. Može pozvati švedskog veleposlanika da izbrifira zastupnike ako to smatra potrebnim i ako to pravilnik dopušta, rekao je.

Erdogan je ovaj mjesec rekao da će pokušati olakšati proces ratifikacije, ali i dodao da Švedska nije učinila dovoljno protiv kurdskih militanata na svojem teritoriju.

Prijedlog zakona prvo mora odobriti odbor, a potom izglasati parlament. Erdogan će ga tada potpisati.

Švedska i Finska zatražile su ulazak u NATO u svibnju prošle godine nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Erdogan se tada tome usprotivio tvrdeći da te zemlje štite ljude koje Turska smatra teroristima te zbog toga što su imale embarga na izvoz oružja Turskoj.

Turska je odobrila ulazak Finske u NATO u travnju.

"Cijenim proširenje NATO-a. No moramo ukloniti neke kontroverze u našim umovima. Švedska je postala utočište za neke terorističke organizacije", rekao je zastupnik AKP-a Ali Sahin.

"Smatramo da su koraci koje je Švedska do sada poduzela vrijedni, ali ne i dovoljni", dodao je.

Ankara je povezala ulazak Švedske u NATO s kupnjom američkih zrakoplova F-16. Bijela kuća to je odobrila, ali još nije odredila jasan rok. Kupnju zrakoplova mora odobriti američki Kongres.

"Ako oni imaju Kongres, mi imamo parlament", ponovio je Oktay Erdoganovo stajalište.

Neki analitičari smatraju da bi turski parlament mogao ratificirati ulazak Švedske u NATO do sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Bruxellesu 28. i 29. studenoga.

Neki zastupnici američkog Kongresa jasno su rekli da neće odobriti prodaju zrakoplova dok Turska ne ratificira ulazak Švedske u NATO, rekao je neimenovani američki dužnosnik.

Ulazak Švedske u NATO nije ratificirala ni Mađarska.

Američki veleposlanik u Mađarskoj rekao je da mu je mađarska vlada u četvrtak rekla da neće biti posljednja koja će to učiniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:05