RIJEDAK SLUČAJ

Odgođeno pogubljenje serijskog ubojice u SAD-u. Razlog je banalan, nisu mu mogli pronaći venu

Pokušali su na raznim dijelovima tijela - rukama, nogama, šakama i stopalima

Thomas Creech

 AFP

U američkoj saveznoj državi Idaho u srijedu je zaustavljeno pogubljenje serijskog ubojica Thomasa Eugenea Creecha jer medicinski djelatnici, unatoč nekoliko pokušaja, osuđeniku nisu uspjeli pronaći venu za plasiranje intravenozne kanile za smrtonosnu injekciju, piše AP.

Creech (73) je u zatvoru pola stoljeća, osuđen je za pet ubojstava u tri države, a osumnjičen za još nekoliko. Već je služio doživotnu kaznu kada je 1981. na smrt pretukao svog kolegu iz ćelije, 22-godišnjeg Davida Dale Jensena. Za taj zločin je trebao biti pogubljen.

Thomasa Eugenea Creecha, osuđenika na smrt s možda najduljim stažom u SAD-u, doveli su u kolicima u 10 sati u komoru za pogubljenja u Instituciji za maksimalnu sigurnost u Idahu.

Trojica članova medicinskog tima pokušali su osam puta uvesti intravenoznu kanilu, rekao je direktor Odjela zatvorskih ustanova Josh Tewalt na konferenciji za novinare nakon toga.

U nekim slučajevima nisu mogli pronaći venu, a u drugima su mogli, ali su bili zabrinuti zbog kvalitete vene. Pokušali su na raznim dijelovima tijela - rukama, nogama, šakama i stopalima. U jednom trenutku, član medicinskog tima otišao je po još zaliha medicinske opreme.

Upravitelj je u 10.58 sati objavio da se izvršenje smrtne kazne prekida.

Odjel za kaznionice rekao je da će isteći smrtna presuda za Creecha i da se razmatraju sljedeći koraci. Iako bi se neki drugi medicinski postupci mogli omogućiti za pogubljenje, država mora imati na umu Osmi amandman, odnosno zabranu okrutnog i neuobičajenog kažnjavanja, rekao je Tewalt.

Creechovi odvjetnici odmah su podnijeli novi zahtjev za odgodu na Okružnom sudu SAD-a, rekavši da "iznimno neuspješan pokušaj smaknuća" dokazuje "nesposobnost ministarstva da provede humano i ustavom zajamčeno smaknuće".

image

Thomas Creech

Handout/Afp

Sud je odobrio odgodu nakon što je Idaho potvrdio da ga neće ponovno pokušati pogubiti prije isteka smrtne presude. Država će morati ishoditi drugi nalog ako želi provesti smaknuće. Naime, smrtna kazna mora biti provedena najmanje 60 dana nakon potvrde američkog predsjednika.

"Ovo se događa kada se nepoznatim osobama s neprovjerenom edukacijom povjeri izvršenje pogubljenja", objavila je Federalna obrambena služba Idaha u pisanoj izjavi. "Ovo je upravo ona vrsta pogreške na koju smo upozoravali državu i sudove da bi se mogla dogoditi prilikom pokušaja smaknuća jednog od najstarijih zatvorenika u zemlji."

Šestero dužnosnika Idaha, uključujući državnog odvjetnika Raula Labradora, i četiri predstavnika novinskih medija, uključujući novinara Associated Pressa, nazočili su pokušaju izvršenja - to je trebalo biti prvo pogubljenje u Idahu u 12 godina.

Tim za egzekuciju bio je u potpunosti sastavljen od dobrovoljaca, rekli su u Odjelu za kaznionice. Oni koji su bili zaduženi za umetanje kanile i davanje smrtonosnog lijeka prošli su medicinsku obuku, ali njihov identitet drži se u tajnosti. Nosili su bijela pokrivala za lice u stilu balaklave i tamnoplave kape kako bi sakrili svoja lica.

Pri svakom pokušaju umetanja kanile, medicinski tim je očistio kožu alkoholom, ubrizgao otopinu za umrtvljivanje, ponovno očistio kožu i zatim pokušao postaviti kateter. Svaki pokušaj trajao je nekoliko minuta, a članovi medicinskog tima pipali su kožu i pokušavali postaviti igle.

Creech je često gledao prema članovima svoje obitelji i predstavnicima, koji su sjedili u zasebnoj sobi za svjedoke. Ruke su mu bile vezane za stol, ali je često pružao prste prema njima.

Činilo se da povremeno izgovara "volim te" nekome u sobi.

Nakon što je donesena odluka da se pogubljenje zaustavlja, upravitelj je prišao Creechu i govorio mu nekoliko minuta na uho uz šapute.

Nekoliko sati nakon toga je Labrador objavio da je ‘izvršenje pravde opet odgođeno‘.

"Naša je dužnost tražiti pravdu za brojne žrtve i njihove obitelji koje su iskusile brutalnost i besmislenost njegovih postupaka", napisao je glavni državni odvjetnik.

U utorak navečer, Creech je proveo vrijeme sa svojom suprugom i pojeo posljednji obrok uključujući prženu piletinu, pire krumpir, umak i sladoled.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:22