SASTANAK U MOSTARU

Odgođeno potpisivanje sporazuma o uspostavi vlasti HDZ-a BiH i probošnjačke Osmorke

Potpisivanje toga dokumenta zakazano za utorak, 29. studenoga u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine

Dragan Čović

 Nangka Press/Hans Lucas Via Afp

Potpisivanje sporazuma o uspostavi vlasti između vodeće hrvatske stranke HDZ-a BiH i probošnjačkih stranaka Osmorke, koje se prvotno trebalo održati na Dan državnosti BiH 25. studenoga u Sarajevu, odgođeno je za utorak 29. studenoga, priopćeno je nakon njihova današnjeg sastanka u Mostaru.

Iako su tijela svih uključenih stranaka ranije usuglasila programska načela sporazuma o novoj vlasti, svejedno su se u srijedu u Mostaru susreli čelnici HDZ-a BiH Dragan Čović, SDP-a BiH Nermin Nikšić i Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji su očigledno ponovno peglali detalje koalicijskog dokumenta. Oni su razgovarali o uspostavi vlasti nakon održavanja Općih izbora u listopadu 2022. godine te usuglasili sadržaj dokumenta "Smjernice, načela i ciljevi djelovanja u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022. - 2026.", navodi se u priopćenju iz HDZ-a BiH.

Druge pojedinosti s toga sastanka nisu priopćene osim tek da je potpisivanje toga dokumenta zakazano za utorak, 29. studenoga u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Ranije ovoga tjedna čelnici HDZ-a BiH i Naroda i pravde potvrdili su kako će se sporazum potpisati u petak 25. studenog kada se u BiH obilježava Dan državnosti u spomen na održavanje Zasjedanja antifašističkog vijeće narodno-oslobodilačke borbe u Mrkonjić Gradu 1943. godine.

Prema sporazumu o uspostavi vlasti HDZ BiH bi trebao na državnoj razini i entitetu Federaciji BiH zajedno uspostaviti vlast s osam probošnjačkih stranaka umjesto sa SDA s kojom je skoro 30 godina dijelio vlast. Čović je u intervjuu za sarajevski Dnevni Avaz rekao kako je koalicija s vodećom bošnjačkom strankom prekinuta zbog njihova izigravanja svih dogovora s Hrvatima, a napose o izmjenama Izbornog zakona.

Čelnik SDA Bakir Izetbegović je pak danas u intervju portalu Faktor bliskom toj stranci optužio Osmorku da se ‘prodala‘ HDZ-u BiH i Čoviću kako bi bila u vlasti.

Kritizirao je i američke diplomate, veleposlanika Michaela Murphya te zamjenika pomoćnika State Departmenta za Europu i Euroaziju Gabriela Escobara da su kritikama prema ovoj stranci otvorili prostor za špekulacije o ‘islamofobiji i lobiranju‘.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. prosinac 2022 23:17