TKO JE ALBO

Odgojila ga samohrana majka u socijalnom stanu, 30 godina kasnije našao oca živog - u Italiji, a sada postaje premijer

Albanese je rekao da mu je njegova majka odlučila osigurati sve što ona nikad nije imala u životu

Anthony Albanese

 Wendell Teodoro/Afp

Anthony Albanese (59) trebao bi postati idući premijer Australije nakon što je doveo svoju Laburističku stranku, koja je proteklih 10 godina bila u oporbi, do izborne pobjede.

Jedan od najdugovječnijih političara u zemlji, obećao je biračima 'sigurnu promjenu' dok je radio na izbacivanju konzervativne liberalno-nacionalne koalicije koja je na vlasti od 2013. godine.

Dok je poraženi premijer Scott Morrison samoproglašeni 'buldožer', Albanese obećava da će biti 'graditelj'.

Nakon pandemije u kojoj su australske države bile doslovno odsječene jedna od druge, a gradovi pod strogim mjerama izolacije, poticanje jedinstva je sada jedan od prioriteta za novog vođu.

- Želim ujediniti Australce. Želim naći našu zajedničku svrhu i promovirati jedinstvo i optimizam, a ne strah i podijeljenost, poručio je u pobjedničkom govoru u subotu navečer.

Tko je Albo?

Albanese je stekao reputaciju branitelja australskog "besplatnog" zdravstvenog sustava, zagovornika LGBT zajednice, republikanca i strastvenog ragbi navijača.

Odgajala ga je samohrana majka koja je imala invalidsku mirovinu, a živjeli su u socijalnom stanu. Budući premijer po nadimku Albo, često je navodio svoj odgoj kao temelj svojih progresivnih uvjerenja.

image

Anthony Albanese, njegova partnerica Jodie Haydon i sin Nathan Albanese

Wendell Teodoro/Afp

Vjerovao je da mu je otac umro prije nego što se rodio, no onda je kao tinejdžer saznao da je njegova majka zapravo ostala trudna s oženjenim muškarcem, koji je vrlo vjerojatno još uvijek živ - dok je putovala Europom.

Trideset godina kasnije ušao je u trag svom ocu, Carlu Albaneseu, te prvi put odletio u Italiju kako bi upoznao njega i svoju polubraću i polusestre.

Albanese je rekao da mu je njegova majka, Maryanne Ellery, odlučila osigurati sve što ona nikad nije imala u životu. Uz njezinu je potporu postao prvi u obitelji koji je završio školu i otišao na fakultet.

Kao inspiraciju za stvaranje boljeg svijeta naveo je svog vlastitog sina Nathana. Od svoje supruge s kojom je proveo dugih 19 godina rastao se 2019., a u kampanji mu se pridružila nova partnerica Jodie Haydon.

image

Anthony Albanese, njegova partnerica Jodie Haydon i sin Nathan Albanese

Wendell Teodoro/Afp

Zastupnik 25 godina

Albanese je bio vođa Laburističke stranke tri godine, a vodstvo je preuzeo nakon šokantnog izbornog poraza njegova prethodnika Billa Shortena 2019.

No u politici nije nov - u Laburističkoj stranci je još od svojih 20-ih.

Bio je i u saveznoj i u državnoj politici prije nego što je na svoj 33. rođendan 1996. godine izabran za zastupnika u središnjem okrugu Sydneyja.

Godine 2007., kada su laburisti došli na vlast pod vodstvom Kevina Rudda, Albanese je postao ministar infrastrukture i prometa.

Ostao je utjecajna figura i kada je stranka ušla u burno razdoblje nakon što je Rudda zamijenila Julia Gillard 2010. godine.

Rudd je 2013. ponovno preuzeo premijersku poziciju, a Albaneseova potpora dovela ga je do mjesta potpredsjednika vlade. No, na toj je poziciji bio samo 10 tjedana jer su laburisti izgubili izbore.

Tada se kandidirao za vođu stranke, no unatoč svojoj popularnosti među običnim članovima, njegov suparnik Bill Shorten imao je veću potporu među parlamentarnim zastupnicima te je izabran za australskog oporbenog čelnika.

Tek 2019. došlo je Albovo vrijeme - nakon što je Shorten smijenjen s mjesta vođe laburista.

Promjena stavova

Albanese je bio vodeći glas lijeve frakcije Laburističke stranke, no otkako je postao šef više se pozicionirao prema centru i pokušao vratiti konzervativnije glasače koji su napustili stranku na izborima 2019. godine.

Pritom je odustao od potpore agresivnijim klimatskim mjerama te je postrožio retoriku prema Kini i nacionalnoj sigurnosti.

image

Anthony Albanese

Wendell Teodoro/Afp

Također, podržao je kontroverznu australsku politiku koja nalaže vraćanje svih tražitelja azila koji pristignu brodom - čemu se svojedobno javno protivio.

Osim u stavovima, Albanese je doživio i fizičku transformaciju - izgubio je na težini, a promijenio je i stil, te je kazao kako mu je automobilska nesreća 2021. bila 'poziv na buđenje'.

image

Anthony Albanese (2007.)

William West/Afp

Ipak, ostao je vjeran laburističkim korijenima, obećavajući velika izdvajanja na sektor skrbi za starije osobe, jeftiniju skrb za djecu i jačanje proizvodne industrije.

Također, Laburisti su se obvezali održati referendum o tijelu koje bi Aboridžinima i stanovnicima otoka u Torresovom prolazu dalo ulogu u oblikovanju politika koje se na njih odnose.

Albanese je u svom pobjedničkom govoru obećao da neće ostaviti nijednog Australca na cjedilu - pozivajući se na vlastiti odgoj.

- Puno govori o našoj zemlji što sin samohrane majke koja je primala invalidninu i odrasla u socijalnom stanu može stati pred vas večeras kao premijer Australije. Želim da Australija i dalje bude zemlja koja, bez obzira gdje živite, koga volite ili kako se prezivate, ne postavlja ograničenja vašem životnom putu. Nadam se da će moj životni put inspirirati Australce da posegnu za zvijezdama, zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:18