PALESTINCI BIJESNI

ODGOVOR NA AMERIČKO PRIZNAVANJE JEURUZALEMA KAO GLAVNOG GRADA IZRAELA Hamas pozvao na novu intifadu, strahuje se od eskalacije sukoba

 Profimedia, TEMP Sipa Press

Eskalacija nasilja prijeti palestinskim teritorijima u petak, na dan tjedne molitve muslimana, nakon poziva islamističkog pokreta Hamasa na "novu intifadu" kao odgovor na američko priznavanje Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Pogledi su posebno upereni prema platou džamija u starom gradu Jeruzalemu, svetom mjestu oko kojega često izbijaju nemiri u razdobljima napetosti, nakon relativno ograničenih sukoba između Palestinaca i izraelskih vojnika u kojima je već ozlijeđeno dvadesetak osoba u Pojasu Gaze i na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je predviđeno pojačanje izraelske vojske.

Prosvjedi se predviđaju drugdje u muslimanskom svijetu, posebice u Istanbulu i u Maleziji, dan nakon prosvjeda od Pakistana do Turske preko Tunisa i Jordana gdje je nekoliko stotina prosvjednika uzvikivalo "Smrt Izraelu" i palilo slike Donalda Trumpa.

Palestinci koji su u srijedu pozvali na "tri dana bijesa", zapalili su u četvrtak sliku američkog predsjednika prosvjedujući protiv jednostrane i potencijalno eksplozivne odluke američkog predsjednika od srijede da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela i ondje premjesti američko veleposlanstvo.

Više od dvadeset Palestinaca ranjeno je gumenim ili pravim mecima u sukobima s izraelskom vojskom.

Opći štrajk poštovan je u velikoj mjeri u četvrtak na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu, palestinskom dijelu grada koji je Izrael pripojio a međunarodna zajednica smatra okupiranim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 17:08