PRIJETNJA SIGURNOSTI

Odgovor na navodne ratne zločine: Španjolska i Švedska se pridružuju protjerivanju ruskih diplomata

Razlog je to što ne slijede Bečku konvenciju i što poduzimaju ilegalne operacije prikupljanja obavještajnih podataka

Prosvjedi protiv Putina u Barceloni

 Lluis Gene/AFP

Španjolska će protjerati oko 25 ruskih diplomata, rekao je u utorak španjolski ministar vanjskih poslova Jose Manuel Albares, dok će Švedska pod optužbama špijunaže protjerati tri diplomata, pridruživši se drugim zemljama EU-a u svome odgovoru na navodne ratne zločine ruskih vojnika u Ukrajini.

"Odlučili smo protjerati ruske diplomate i osoblje ruskog veleposlanstva u Španjolskoj koji predstavljaju prijetnju interesima i sigurnosti naše zemlje", rekao je Albares nakon tjednog sastanka vlade, iako nije isključio i druge mjere.

Ministar je dodao da su protjerivanja također odgovor na "užasna djela počinjena proteklih dana u Ukrajini, posebno u Buči, kao i ona o kojima se danas izvijestilo iz Mariupolja", odnoseći se na otkriće masovne grobnice i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči. "Zločini ne smiju ostati nekažnjeni", rekao je.

Italija, Švedska i Danska već su najavile slična protjerivanja ranije u utorak.

Albares je rekao da njegova vlada očekuje od Rusije da protjera sličan broj španjolskih diplomata kao odgovor.

Međutim, rekao je da Španjolska neće protjerati ruskog veleposlanika, jer Madrid želi zadržati svoga veleposlanika u Moskvi i ostaviti diplomatske kanale otvorenima za razgovore s Rusijom o završetku rata.

Švedska će protjerati tri ruska diplomata zbog špijunaže rekla je ministrica vanjskih poslova Ann Linde u utorak, pridruživši se drugim europskim zemljama koje su proteklih dana protjerale ruske diplomate.

"Razlog je to što ne slijede Bečku konvenciju i što poduzimaju ilegalne operacije prikupljanja obavještajnih podataka", rekla je Linde novinarima.

Francuska, Belgija i Nizozemska nedavno su protjerale ruske diplomate zbog navodnih špijunskih aktivnosti.

Ovi potezi se podudaraju s bijesom diljem kontinenta zbog izvješća o otkriću masovnih grobnica i ubojstava civila u ukrajinskom gradu Buči poslije povlačenja ruskih vojnika, koji kako Rusija kaže provode specijalnu operaciju u Ukrajini.

"Očigledno je da su ratni zločini počinjeni", rekla je Linde. Kremlj niječe bilo kakve optužbe povezane s ubojstvima civila, uključujući i ono u Buči.

Američki predsjednik Joe Biden pozvao je da se ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu sudi za ratne zločine, a Washington će tražiti od Opće skupštine UN-a da suspendira Rusiju iz Vijeća za ljudska prava.

Rusija je pokrenula invaziju protiv Ukrajine 24. veljače, rekavši da je cilj demilitarizacija i denacifikacija susjedne zemlje. Ukrajina i Zapad tvrde da je invazija ilegalna i neopravdana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. studeni 2023 23:12