POMORSKI MANEVRI

ODGOVOR NA NUKLEARNE POKUSE SJEVERNE KOREJE Južna Koreja, Japan i SAD pokrenuli zajedničke vojne vježbe, Trump: 'Riješit ćemo problem bez Kine!'

 Kim Hong-Ji / Reuters

Južna Koreja, Japan i SAD pokrenuli su u ponedjeljak zajedničke pomorske manevre namijenjene suprotstavljanju prijetnji od strateških raketa more-zemlja koje ispaljuju sjevernokorejske podmornice, objavilo je južnokorejsko ministarstvo obrane.

Pjongjang nastoji razviti međukontinentalne balističke rakete koje bi mogle doseći kontinentalni teritorij SAD-a. Sjeverna Koreja izvela je pet nuklearnih pokusa, od kojih dva 2016.

Trostrani vojni manevri koji traju tri dana i uključuju 800 vojnika, pokrenuti su nakon što je američki predsjednik Donald Trump u nedjelju izjavio kako je spreman sam "riješiti" sjevernokorejski problem bez pomoći Kine, po riječima objavljenima u nedjelju u Financial Timesu.

Vojne vježbe su počele u vodama južno od Korejskog poluotoka, a uključuju razarače i helikoptere specijalizirane za borbu protiv podmornica, istaknulo je ministarstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. rujan 2022 08:39