‘UNARMED‘ ILI ‘AN ARMED‘

Odgovor šefa NATO-a na pitanje novinara Jutarnjeg izazvao konfuziju: Evo što je točno, od riječi do riječi, rekao o dronu

Pitanje glavnom tajniku NATO-a o dronu koji se srušio u Zagrebu postavio je dopisnik Jutarnjeg Augustin Palokaj
 Kenzo Tribouillard/AFP

Prvi čovjek NATO-a Jens Stoltenberg na današnjoj press konferenciji komentirao je pad letjelice u Zagrebu.

Kako smo ranije danas objavili, Stoltenberg je rekao kako preliminarna istraga ukazuje da to nije bila naoružana letjelica. No, neki su hrvatski mediji javili kako nije jasno je li Stoltenberg rekao "unarmed", što znači nenaoružan, ili "an armed", što znači naoružan.

U nastavku stoga donosimo transkript pitanja našeg novinara, dopisnika Jutarnjeg lista iz Bruxellesa, Augustina Palokaja i odgovor glavnog tajnika NATO-a.

Augustin Palokaj: Glavni tajniče, imam pitanje koje postavljaju mnogi ljudi u Hrvatskoj. Kako je moguće da dron težak šest tona uđe u zračni prostor NATO-a, leti oko sat vremena i sruši se u prijestolnici države članice NATO-a, a vi tako budno branite NATO nebo? Znate li nešto više, je li to stvarno bio dron bez oružja ili tako nešto? Jer su premijer i ministar obrane rekli da se u ovom letećem objektu koji se srušio u Zagrebu nalazi eksplozivna naprava. Hvala vam.

Jens Stoltenberg: Pa ja sam u nedjelju razgovarao s premijerom Plenkovićem i zajedno radimo na utvrđivanju svih činjenica. No, preliminarne indicije i informacije kojima raspolažemo kažu da je riječ o nenaoružanom dronu, te da je dron skrenuo s kursa, ostao bez goriva te se srušio izvan Zagreba ili se srušio u Hrvatskoj. Uskoro ćemo imati još potvrđenih činjenica, ali ovo su informacije koje imamo do sada. Također mislim da je važno shvatiti da saveznici razmjenjuju informacije. NATO-ova integrirana zračna i proturaketna obrana pratila je let drona koji se kasnije srušio u Zagrebu. Ali opet, pobrinut ćemo se da različiti saveznici, koji su bili uključeni, podijele sve informacije i tada možemo utvrditi sve činjenice o tome što se dogodilo. Mislim da ovo, ako ništa drugo, pokazuje potrebu za daljnjim jačanjem integracije, daljnjim jačanjem razmjene informacija među saveznicima i također za više ulaganja i nadogradnjom svega, od radara do naše prisutnosti zračnih i proturaketnih obrambenih sustava, a upravo to radimo i raspoređivanjem više Patriota u istočnom dijelu Saveza.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:18