THATCHER I EU

ODIGRALA JE KLJUČNU ULOGU U EU, ALI JE ZBOG NJE I SIŠLA S VLASTI Iz Bruxellesa piše Augustin Palokaj

BRUXELLES - Današnji lideri Europske Unije izrazili su sućut nakon vijesti o smrti bivše britanske premijerke Margaret Thatcher, spomenuvši da je odigrala ključnu ulogu u oblikovanju Europske Unije i današnje pozicije unutar EU, iako nisu propustili istaknuti da se s većinom njezinih euroskeptičnih stavova nisu slagali. Upravo je Margaret Thatcher tvorac britanskog pristupa Europskoj Uniji “jednom nogom u EU, a drugom preko Atlantika”, a njezina zalaganja o povratku novca iz proračuna EU u britanski proračun, takozvani “rabat”, služi kao primjer kako se ona obračunavala s kolegama iz drugih država članica braneći ono što je smatrala nacionalnim interesom.

“Hoćemo svoj novac natrag”, govorila je 1984. godine kada je Velika Britanija uplaćivala puno u zajednički proračun, ali nije dobivala mnogo jer nije imala razvijenu poljoprivrednu politiku u odnosu na druge države članice, a gotovo 80 posto EU proračuna išlo je za poljoprivredu. Izborila se da Britanija, koja je tada bila među najsiromašnijim državama članicama Europske Unije, automatizmom dobije natrag određenu svotu novca. Svi premijeri koji su je naslijedili do danas su odbili prihvatiti ukidanje tog rabata koji iznosi oko pet milijardi eura i bez obzira na to Britanija je jedna od najvećih neto uplatitelja u proračun EU.

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je da je Thatcher bila “ključni čimbenik u europskoj politici, prva žena premijer u svojoj državi” te naglasio kako je potpisala i Jedinstveni europski akt i stvaranje zajedničkog tržišta, što se i danas smatra najvećim dostignućem EU. Barroso je također spomenuo kako je Thatcher imala drukčije poglede na zajednički europski projekt.

I predsjednik Europskog parlamenta Martin Schultz misli slično kao i Barroso: - Margaret Thatcher obilježila je britanski i europski politički život. Bez obzira na naše jasne političke razlike, ona je osoba od povijesnog značaja. Slagao s netko s njezinom politikom ili ne, pokazala je da politika i dalje ima moć biti snaga za promjene.

Thatcher je bila i do kraja ostala veliki protivnik ideje o federalnoj Europskoj Uniji i stvaranju takozvane europske super države, ali je sredinom sedamdesetih aktivno sudjelovala u kampanji ostanka Ujedinjenog Kraljevstva u tadašnjoj Europskoj ekonomskoj zajednici, današnjoj Europskoj Uniji. Morala je balansirati između euroskeptika i proeuropskih članova britanskih konzervativaca. Nakon što je rekla NE svim prijedlozima tadašnjeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa o ovlastima Europske komisije, parlamenta i Vijeća ministara, njezin zamjenik Michael Heseltine dao je ostavku, izazvao ju i za par tjedana izgubila je vlast.

Kritizirala je Johna Majora zbog prihvaćanja Maastrichtskog ugovora te čak spominjala i izlazak UK iz Europske Unije. Ono što joj i danas priznaju jest zalaganje protiv komunističkih režima u istočnoj Europi i proširenje Europske Unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 14:38