SPORNI IZBORI

ODIHR potvrdio: U Srbiji se dogodila izborna krađa, vlast nije objasnila masovne migracije birača

U Izvještaju se govori o biračkom popisu, umrlima koji se još uvijek nalaze u njemu, kao i migracijama birača

Aleksandar Vučić

 Andrej Isakovic/Afp

Izvješće ODIHR-a (Ureda za demokratske institucije i ljudska prava pri Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju) potvrđuje sve ono o čemu se u Srbiji, ali i u Europskom parlamentu govori već dva i pol mjeseca, otkako su održani posljednji izbori u Srbiji, javlja Nova.rs.

Vlastima u Srbiji se ukazuje na to da se pitanja jedinstvenog biračkog popisa, umrlih u njemu, te pojava masovnih migracija birača mora rješavati u suradnji s političkim strankama i civilnim društvom.

U Izvještaju ODIHR-a, koji je ekskluzivno objavila Nova.rs, nekoliko je ključnih točaka. A upravo su to stvari na koje od 17. prosinca do danas ukazuju međunarodni promatrači, oporba i zastupnici u Europskom parlamentu. Najviše se govori o biračkom popisu, umrlima koji se još uvijek nalaze u njemu, kao i migracijama birača.

"Ograničeni su mehanizmi za efikasno ispitivanje jedinstvenog biračkog popisa, nedostataka detaljnih podataka o promjenama u stalnoj i privremenoj registraciji, kao i navoda o brojnim preminulim osobama koje ostaju u registru, ali i tvrdnji o masovnoj migraciji birača u vezi s lokalnim izborima, što je značajno nagrizlo povjerenje javnosti u točnost biračkog popisa. Ovo ograničeno povjerenje je dodatno pogoršano nedostatkom sveobuhvatnog odgovora vlasti na ove zabrinutosti. Prethodna preporuka ODIHR-a da se izvrši potpuna revizija biračkog popisa nije provedena“, navodi se u Izvještaju ODIHR-a.

Zato se u preporukama, pod rednim brojem 4 navodi:

„Da bi se riješila zabrinutost oko točnosti biračkih popisa i povećalo povjerenje javnosti, relevantne zakone, propise i praksu treba ponovo razmotriti kako bi se omogućio pristup podacima o registraciji birača i olakšalo provođenje značajne revizije Jedinstvenog biračkog popisa uz sudjelovanje relevantnih aktera, uključujući političke stranke i civilno društvo, u skladu sa standardima zaštite podataka“.

Sljedeće tri preporuke odnose se na službenu kampanju, zastrašivanje birača i rad REM-a.

U preporuci broj 5 se navodi da Zakon treba osigurati jasno razdvajanje između službenih funkcija i predizbornih aktivnosti nositelja dužnosti.

"Vlasti bi trebale poduzeti mjere za sprječavanje zlouporabe položaja i državnih resursa, a svako kršenje trebalo bi se proaktivno rješavati proporcionalnim i odvraćajućim sankcijama."

Prethodno je navedeno da je u kampanji dominirao angažman predsjednika Aleksandra Vučića koji je davanjem sistemske prednosti vladajućoj stranci stvorio nepravedne izborne uvjete.

U preporuci 6 stoji i da vlasti trebaju spriječiti zastrašivanje i pritisak na birače, uključujući zaposlenike u javnom sektoru i državnim institucijama.

Kada je riječ o REM-u, u Izvještaju ODIHR-a o izborima u Srbiji stoji:

"Neovisnost Regulatornog tijela za elektroničke medije (REM) treba biti zajamčena i u skladu s novim zakonskim odredbama. REM bi trebao proaktivno koristiti svoje zakonske ovlasti i djelovati po službenoj dužnosti u slučaju kršenja medijskih propisa, a na temelju svog sustavnog praćenja”.

Međutim, nekoliko ključnih pitanja ostaje neriješeno, uključujući ona koja se odnose na osiguravanje jednakih uvjeta za sve, mjere za sprječavanje zloporabe javnih dužnosti i državnih resursa, odvajanje službenih funkcija i aktivnosti kampanje te učinkovite mehanizme za sprječavanje zastrašivanja i pritiska na birače, uključujući kupnju glasova, piše Nova.rs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 11:18