SUKOB NA KAVKAZU

Odjekuju sirene, čuju se dronovi, došlo je do eksplozije... Azerbajdžan: ‘Vojna operacija je pokrenuta!‘

Navodno je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji u još jednom incidentu

Nagorno Karabah

 /Twitter

Ministarstvo obrane Azerbajdžana objavilo je kako je pokrenulo antiterorističku operaciju u odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabah koja se nalazi pod kontrolom Armenije, prenosi BBC.

Tenzije oko te regije koja je međunarodno priznata kao dio Azerbajdžana, ali u njoj živi oko 120 tisuća Armenaca, već mjesecima ključaju.

Navodno je jedanaest azerbajdžanskih policajaca i civila ubijeno u eksploziji u još jednom incidentu.

U glavnom gradu Karabaha čuju se sirene za zračnu opasnost, a svjedoci kažu da se čuju zvukovi dronova.

Dva susjeda, Azerbajdžan i Armenija, dvaput su zaratili zbog Nagorno-Karabaha, prvi put ranih 1990-ih nakon raspada Sovjetskog Saveza i ponovno 2020. godine. U posljednjem šestotjednom ratu 2020. Azerbajdžan je vratio sve teritorije oko Nagorno-Karabaha koje je Armenija držala od 1994. godine.

Od prosinca Azerbajdžan je postavio de facto blokadu jedinog puta u enklavu iz Armenije, poznatog kao Lačinski koridor. Optužio je Armeniju da koristi cestu za dovoz vojnih zaliha, što Armenija negira. Ovaj je potez izazvao i veliku humanitarnu krizu.

Podjetimo, nedavno smo pisali o tome da azerbajdžanska vojska gomila svoje snage u blizini granice s Armenijom te da su iscrtali na vojnim vozilima ‘ratne oznake‘, odnosno simbole koji podsjećaju na ono što je činila ruska vojska prije invazije na Ukrajinu, kada je iscrtala na vojnim vozilima zloglasno slovo ‘Z‘.

U slučaju Azerbajdžana, kako prikazuju snimke objavljene na društvenim mrežama, ukoliko su autentične, radi se o obrnutom slovu ‘A‘, odnosno ∀.

Obavještajni podaci iz otvorenih izvora potvrdili su armenske tvrdnje da se Azerbajdžan sprema za rat. Opširnije počitajte OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 08:45