UMRO JOVO KAPIČIĆ

Odlazak bivšeg upravitelja Golog otoka i šefa Udbe

 Marko Djokovic / CROPIX

Poznati crnogorski general Jovo Kapičić i šef Udbe, koji je kao zamjenik ministra unutrašnjih poslova Jugoslavije obavljao zapovjedne dužnosti vezane za Goli otok, preminuo je u ponedjeljak navečer nakon kratke i teške bolesti, piše blic.rs.

Poznat pod nadimkom 'Jovo Kapa' , Kapičić je bio sudionik NOB-a, društveno-politički radnik i ambasador SFRJ te narodni heroj, a poznat je i po tome što je organizirao spektakularno uhićenje četničkog vođe Draže Mihailovića.

Kapičić je govorio kako se zbog Slobodana Miloševića i srpskog nacionalizma Jugoslavija raspala u krvi, a 1991. godine stavio je svoj potpis na dokument kojim su MIloševićevi protivnici tražili zaustavljanje bombardiranja hrvatskih gradova, posebno Dubrovnika.

Rođen je 2. rujna 1919. godine u talijanskom gradu Gaeta gdje je tada bila baza prognane crnogorske kraljevske vojske poslije Božićne pobune protiv dinastije Karađorđević.

Kapičić je nedavno negirao umiješanost u smrt četnika čiji su ostaci pronađeni u pećini Mandića na planini Sinjavini. Tvrdio je da je odgovornost na Korpusu narodne obrane Jugoslavije.

Nakon što su tamo pronađeni ljudski ostaci državno je odvjetništvo pokrenulo istragu. Sumnja se da kosti i osobne stvari pripadaju četnicima koji su navodno likvidrirani po njegovoj naredbi u veljači 1947.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:34